Лондон готви арести по делото за убийството на Литвиненко

Лондон готви арести по делото за убийството на Литвиненко
Полицията се готви да получи заповед за арест най-малко на двама офицери от бившите руски тайни във връзка с убийството на Алексендър Литвиненко, загинал от радиоактивно отравяне. Това пише в броя си от понеделник британският делови вестник “Файненшъл таймс”.

Очаква се до началото на май юристите от Отдела за углавни престъпления да се обосноват за искането си за предявяване на обвинения. Преди това те ще се консултират с главният прокурор на Великобритания лорд Голдсмит и с директора на държавното обвинение сър Кен Макдоналд, твърдят авторите на публикацията, като се позовават на неназовани източници.

Юристите очакват окончателното потвърждаване на съдебните улики, използвани в углавното дело. Предполага се, че там са изложени ред подробности за смъртта на Литвиненко през ноември миналата година, когато бе отровен от полоний 210.

Смята се, че в основното дело, предадено в Отдела за углавни престъпления през януари, като главни заподозрени са посочени Андрей Луговой и Дмитрий Ковтун, продължава “Файненшъл таймс”. Полицията обаче призна, че би било трудно да бъде съден който и да е от двамата във Великобритания, ако Русия не пожелае да сътрудничи.   

Двамата заподозрени признаха, че са се срещали с Литвиненко в лондонски хотел, обаче отричат да имат отношение към смъртта му. Руската прокуратура съобщи, че ще попречи на всеки опит за екстрадирането им. От Кремъл заявиха, че отговорност за убийството може да има някой “избягал от руското правосъдие”, намеквайки за Борис Березовски.

Руският милиардер, който живее във Великобритания, отхвърля всякаква връзка с убийството. Полицията не го причислява към кръга на заподозрените.

Според “Файненшъл таймс” отношенията с Москва в близките дни ще продължат да се влошават заради възможното издаване на заповеди за арести и искания за екстрадиция.

Изданието напомня, че между британските и руските следователи по посоченото дело възникна конфликт, а Москва отново започна да оказва натиск да ѝ бъде предаден Березовски.

Според дипломати Русия играе важна роля в решенията на Съвета за безопасност  на ООН по такива въпроси като ядрената програма на Иран и независимостта на Косово.

Съдейки по всичко, няма перспективи за разрив в дипломатическите отношения, но това не пречи британските компании да се безпокоят, че могат да се окажат в неизгодно положение в работата си по газово-петролните проекти в Русия, завършва публикацията във “Файненшъл таймс”. 

Споделяне

Още от Свят