Лондон и Берлин сближават позициите за следвоенен Ирак

Великобритания и Германия намериха общ подход за следвоенен Ирак. Това каза британският външен министър Джак Стро в Берлин след среща с германския си колега Йошка Фишер.

Двете държави бяха в тежко разногласие за това как трябва да бъде разоръжен Ирак. Германия, подкрепена от Франция, Русия, Китай и други държави, се противопостави на втора резолюция на ООН за Ирак и така остави САЩ и Великобритания да действат самостоятелно.

Сега за първи път правителството на Германия изрази желание режимът в Ирак да бъде сменен. След разговорите с Джак Стро, германският външен министър Йошка Фишер каза, че страната му се надява режимът на Саддам Хюсеин да падне колкото е възможно по-скоро и да има по-малко жертви - както цивилни, така и военни, съобщи Би Би Си.

Според Джак Стро Германия и Великобритания могат да преодолеят разногласията.

Планът на Великобритания за следвоенен Ирак:
Първа фаза: Военен екип, оглавяван от американски генерал, който работи съвместно с ООН
Втора фаза: Преходна иракска администрация, консултирана с ООН
Трета фаза: Представително иракско правителство

Ние имаме важен общ дневен ред по отношение на Ирак след края на конфликта, каза той. Джак Стро смята, че германската подкрепа в ООН за възстановяването на програмата "петрол срещу храни" е обещаващо начало за бъдещето сътрудничество между антивоенния и про -военния лагер, когато става дума за възстановяването на страната.

Той каза, че си представя разговори за политическото бъдеще на Ирак под егидата на ООН, подобно на проведените в Бон за Афганистан през 2001 г. Джак Стро допълни, че тази фаза е все още далеч и че преди да започнат консултациите, трябва да приключат военните действия.

Британският премиер Тони Блеър призна, че в ООН засега няма съгласие кой трябва да ръководи преходната администрация в Ирак след войната.

Всички са съгласни, че колкото е възможно по-скоро ръководството трябва да бъде поето от самите иракчани вместо от ООН или от водената от САЩ коалиция.

В четвъртък американският държавен секретар Колин Пауъл ще дискутира с външните министри на ЕС и страните - членки на НАТО военната кампания в Ирак.

Представители на ЕС предупредиха САЩ да не очакват бързи решения по отношение на следвоенен Ирак от тази визита.

Руският президент Путин каза, че страната му не иска Съединените щати да губят войната в Ирак, защото по икономически и политически причини няма интерес от това. Путин добави, че за Москва е важно процесът да се върне възможно най-бързо в рамките на ООН. Москва и Вашингтон си размениха словесна канонада след американските обвинения, че Русия помага на иракските военни. Според кореспондентите ни в Москва, излъчените по телевизията думи на Путин се разглеждат като жест на помирение, отбелязва Би Би Си.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?