Лондон и Букурещ все още не са предложили нови еврокомисари

Урсула фон дер Лайен и Жан-Клод Юнкер

Великобритания и Румъния все още не са направили предложенията си за нови еврокомисари, съобщиха говорители на Европейската комисия, цитирани от БТА. По-рано Европейският парламент отхвърли първия румънски кандидат, а британската страна очакваше да не се налага да прави предложение заради предвиденото оттегляне от ЕС на 31 октомври.

Очакваме румънските власти да ни представят кандидат, който да отговаря на изискванията - да бъде приемлив за новоизбрания председател на ЕК Урсула фон дер Лайен и да може да получи одобрението на ЕП, заявиха говорителите на комисията. Целта остава новата ЕК да встъпи в длъжност на 1 декември и това все още е възможно, добавиха те.

По техните думи ЕП ще определи графика за предстоящите изслушвания на бъдещите еврокомисари, но за да може новата комисия за започне работа от 1 декември, ще бъде необходимо евродепутатите да гласуват целия състав на ЕК в последната седмица на ноември. Още нямаме отговор от Лондон, уточниха говорителите и не се наеха да предвидят какво би станало, ако Лондон не удържи на обещанието си да изпрати еврокомисар.

По въпроса за задачите на новите еврокомисари говорителите поясниха, че решенията се взимат от Фон дер Лайен, но зависи от предложените кандидати какви отговорности са в състояние да поемат. Говорителите отбелязаха, че досегашният председател на ЕК Жан-Клод Юнкер е изразил вече мнение, че не са необходими 28 еврокомисари, защото няма работа за толкова много хора. Те добавиха, че Европейският съвет е обсъдил възможността за намаляване на броя на еврокомисарите, но подобно решение не е било взимано.

Юнкер и Фон дер Лайен се виждат всяка седмица, за да обсъждат работата на ЕК, посочиха говорителите. По техните думи се взимат всички необходими мерки, ако необходимите условия бъдат изпълнени навреме, новата ЕК да започне работа от декември на пълни обороти.

Споделяне

Още от Европа

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?