Лондон и Гейтс дават над 4.5 млрд. долара за борба с маларията

Лондон и Гейтс дават над 4.5 млрд. долара за борба с маларията

Над 4.5 млрд. долара ще отделят в близките пет години за борба с маларията правителството на Великобритания и фондацията на Бил и Мелинда Гейтс, съобщиха основателят на компанията "Майкрософт" и финансовият министър на Обединеното кралство Джордж Осбърн в съвместно изявление, публикувано във вестник "Таймс" в понеделник.

"Ние гледаме оптимистично на това, че по време на нашия живот ще успеем да изкореним маларията и други смъртоносни тропически болести, както и да противодействаме на редица възникващи заплахи, с което да направим света по-безопасен", се казва в изявлението.

Британският дял в общия обем на разходите ще бъде значително по-голям. В течение на 5-годишния период консервативното правителство ще отделя за целта по 500 млн. лири (715 млн. долара) годишно от бюджета на страната за нуждите на международното развитие и ще ги насочва към фондацията на името на британския учен Роналд Рос, който през 1902 г. получи Нобелова награда за откритието, че преносители на маларията са комарите. Фондацията "Гейтс" ще внася годишно по 200 млн. долара за научна дейност, насочена към същата цел.

Всяка минута по едно дете на планетата умира от малария, посочват Осбърн и Гейтс в изявлението си. Усилията на международната общност в борбата с тази болест не отиват напразно: през последните 15 г. смъртността от малария в глобален мащаб е намалена два пъти, допълва се в него.

Споделяне

Още от Свят