Лондон и Париж ще се борят заедно с мрежите за трафик на хора

Проблемът с нелегалните мигранти може да обхване и други пристанищни градове в Европа освен Кале

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британското правителство ще отдели 10 милиона евро за 2 години за справяне с кризата с нелегалните имигранти в Кале по силата на двустранно споразумение, което предвижда също засилване на полицейското сътрудничество за борба с мрежите за трафик на хора, предаде Франс прес.

Планът, подписан в четвъртък във френския град Кале от френския вътрешен министър Бернар Казньов и британската му колега Тереза Мей, предвижда Великобритания да вложи допълнителни средства в повишаване на сигурността на терминала на "Евротунел". По-късно двете страни ще създадат "единно командване" за борба срещу мрежите за трафик на хора и общ екип за отпращане на по-голям брой незаконни имигранти.

В хуманитарен план споразумението предвижда да се засили наблюдението върху мигранти и бежанци, за да се открият най-уязвимите и потенциалните жертви на трафик на хора, главно жени и деца. Целта е те да бъдат информирани и настанявани на сигурно място. Това изисква жилищен капацитет и средства, за да се пресече достъпът до тези уязвими групи на онези, които искат да ги експлоатират.

Планът цели също да подпомогне доброволното връщане на имигрантите в страните им чрез информационни кампании и програми за оказване на съдействие за връщането им.

Споразумението предвижда да се увеличи капацитетът за обработване на молби за убежище.

Британското правителство ще помогне за създаване на специални места за настаняване, отдалечени значително от Кале, с цел да се намали миграционният натиск в района.

Великобритания ще съдейства за повишаване на сигурността на терминала на "Евротунел" и ще увеличи персонала си, отговарящ за сигурността. Ще бъде изградена нова контролна зала и ще бъдат разположени допълнителни екипи за денонощна проверка на товарите, за да се намали броят на незаконните пътници, се казва в текста на споразумението.

Споразумението предвижда засилено полицейско присъствие в Кале, включително служители с полицейски кучета, които ще проверяват камионите за скрити имигранти. Британската страна се ангажира да инвестира 22 милиона британски лири (34,5 млн. долара) в изграждане на ограждения, разполагане на системи за видеонаблюдение и инфрачервени детектори за движение.

В международен план двете страни се надяват да засилят диалога с изходните държави. Те се договориха да свикат в Париж конференция с другите страни от ЕС, по възможност до края на годината, и да подпомогнат Гърция и Италия в "горещите точки" - центровете за отделяне на бежанците от незаконните икономически имигранти.

Проблемът с мигрантите може да обхване и други пристанищни градове в Европа

Проблемът с нелегалната миграция от френския град Кале във Великобритания може да се разпространи и в други пристанищни градове в Европа, заяви британският вътрешен министър Тереза Мей след подписването. Разглеждаме също сигурността на другите пристанища. Добре осведомени сме за възможно преместване на мигрантите. Министърът по въпросите на миграцията Джеймс Брукеншир вече разговаря с представители на белгийските и холандските власти, за да се реши дали е необходимо да се извърши съответната работа и там, каза Тереза Мей.

Тя уточни, че особено уязвими пред миграционния наплив са градове като Зеебрюге в Белгия и Ротердам в Холандия.

Споделяне

Още от Европа

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?