Лондон и Варшава засилват сътрудничеството си срещу "руската дезинформация"

За пряко противодействие в Полша се създава специална агенция

Тереза Мей и Матеуш Моравецки

Британската премиерка Тереза Мей и полският ѝ колега Матеуш Моравецки обявиха, че страните им засилват сътрудничеството си за борба срещу "руската дезинформация", предаде Франс прес.

"Днес решихме да защитим нашите демокрации чрез провеждани всяка година дискусии за вредната роля на Русия и чрез по-тясно сътрудничество между нашите служби за отбрана и сигурност", заяви Тереза Мей, уточнявайки, че първата подобна дискусия ще се състои в началото на следващата година.

"И двамата сме силно притеснени от опитите на Русия да подкопае системата, основаваща се на международните правила", добави тя.

"Ще обменим нашият опит, за да създадем в Полша нова агенция, която ще противодейства пряко на руската дезинформация", подчерта Мей на пресконференция с Моравецки.

Очаква се новата агенция да открива бързо извършителите на действия, които вредят на националните или търговски интереси.

Мей благодари на Варшава за подкрепата след извършения през март в Солсбъри опит за отравяне на бившия руски двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия с нервнопаралитично вещество. Лондон обвинява Москва за нападението.

Полша и Великобритания, които са съюзници и в НАТО, подписаха преди година нов договор за отбрана и сигурност.

Двамата правителствени ръководители обсъдиха и Брекзита. Моравецки подчерта, че споразумението за напускане на ЕС, договорено между Лондон и Брюксел в края на миналия месец, би било от полза и за двете страни. Мей увери, че близо милион поляци, живеещи във Великобритания, ще могат да останат и след Брекзита. Британската премиерка заяви на полски "Да, със сигурност можете да останете!"

Споделяне

Още по темата

Още от Европа