Лондон иска тясно и безусловно сътрудничество с ЕС в отбраната и след Брекзит

Лондон иска тясно и безусловно сътрудничество с ЕС в отбраната и след Брекзит

Лондон е готов да поддържа тясно и безусловно сътрудничество с Европейския съюз (ЕС) в областта на отбраната и след Брекзит, предаде Франс прес, цитирайки работен документ на британското правителство.

В него се подчертвава, че "Великобритания иска да предложи бъдещи отношения, които да са по-близки от което и да е партньорство с трета страна".

Тонът в документа е чувствително по-сговорчив от досегашната позиция на Лондон, отбелязва АФП. В края на март, при задействането на член 50 от Римския договор, с което започна процедурата по излизането на Великобритания от ЕС, започна полемика за начина, по който британския премиер Тереза Мей слагаше на везните сътрудничеството на Лондон в сигурността с постигането на търговско споразумение.

"Новият документ звучи далеч по-позитивно по въпросите на европейската отбрана и външната политика, отколкото се очакваше", подчертава британският в. "Гардиън".

"Това не е шантаж и не е преговорна позиция", коментира британският министър на отбраната Майкъл Фалън пред Би Би Си. По думите му "това което правим – което всички искат – е да покажем как виждаме новото партньорство в деня след Брекзита".

"Искаме да се борим заедно с тероризма. Това е от жизненоважно значение", подчерта британският военен министър.

В документа се отбелязва, че НАТО ще остане в основата на британската отбрана, но Лондон иска да постигне максимално оперативно, институционно и индустриално сътрудничество с Брюксел. В него обаче не се посочват конкретни предложения за механизми, които да организират това сътрудничество.

Лондон предлага да се водят редовни тесни консултации за външната политика и сигурността с възможност за приемане на общи позиции.

Работният документ е дванадесетият, публикуван от британското правителство. Той не засяга сътрудничеството в борбата с престъпността, нито позицията на Великобритания за оставането ѝ в Европол. Очаква се тези въпроси ще бъдат разгледани в друг документ.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?