Лондон изключва сделка с похитителите на британския заложник

Британското правителство заяви в четвъртък, че позицията му да не преговаря с терористи остава непроменена.

"Ние имаме политика...ние не преговаряме с похитители", изтъкна външният министър Джак Стро.

Преди това обаче британският премиер Тони Блеър заяви, че правителството ще отговори незабавно на всеки опит за контакт от страна на похитителите на британския заложник Кенет Бигли.

Изявленията бяха предшествани от новия видеозапис, излъчен в сряда, на който Бигли моли за помощ.

"Тони Блеър лъже. Него не го е грижа за мен", заяви 62-годишният Бигли във видеозаписа, излъчен от арабската телевизия Ал Джазира.

Моят живот не струва, той не се интересува от мен, повтори Бигли.

Той призова Блеър да изпълни исканията на похитителите за освобождаване на жените - затворнички в Ирак и добави, че похитителите му не искат да го убият. Иракското правителство и САЩ вече отказаха да изпълнят условията на терористите.

Тони Блеър, който участва в годишната конференция на Лейбъристката партия, заяви, че "всичко възможно" е било направено за спасяването на Бигли.

Той обаче каза, че правителството не е било в състояние да осъществи контакт с похитителите.

"Ако те влязат във връзка с нас, ние незабавно ще отговорим", добави Блеър.

Премиерът не уточни какъв тип отговор ще последва, но каза, че е изцяло съкрушен от случващото се.

Джак Стро заяви пред ББС, че е имало различни ситуации със заложници в Ирак, които са приключвали с освобождаване на заложници без да е плащан откуп и без да са освобождавани затворници.

Отстоявайки политиката на кабинета да не преговаря с терористи, той посочи: "Ако позицията ни не е такава , много, много хора ще бъдат отвличани и ще бъдат по-застрашени".

След излъчването на видеозаписа с Бигли в сряда, семейството му поднови призивите за неговото спасяване.

"Бихме искали да отправим послание от името на нашето семейство към хората, които държат Кен...Ние ви благодарим за възможността да го видим отново жив", каза братът на Бигли Филип.

Бигли бе отвлечен от ислямистката групировка Единобожие и джихад на 16 септември с още двама негови американски колеги, които вече бяха обезглавени.

Споделяне

Още от Свят