Лондон изпрати в Ирак екип да разследва свалянето на британски самолет

Британското правителство изпрати високопоставени представители в Ирак да разследват катастрофата на британски военен самолет С-130 Херкулес в неделя, когато загинаха 10 души.

Самолетът се разби на 25 км северозападно от Багдад.

Две иракски групировки поеха отговорност за свалянето на самолета, но британският военен министър заяви, че причината за катастрофата все още се разследва.

Знаем за съобщенията, че самолетът е бил свален, но не сме в състояние да стигнем до заключение преди приключването на разследването, заяви Джеф Хун.

Арабската сателитна телевизия Ал Джазира излъчи видеофилм, показващ изстрелването на ракета към небето и останки на земята, за които се посочва, че са на сваления британски самолет.

Записът е предоставен от групировка, обявила се като Бригадите на революцията от 1920 година, която твърди, че стои зад свалянето на самолета.

Бригадата Абу Вакас на свързаната с Ал Каида групировка Ансар ал Ислам, също пое отговорност за свалянето на самолета в ислямистки уебсайт, съобщава ДПА.

Британското военно министерство потвърди, че 10-те военнослужещи на борда на самолета са изчезнали и вероятно са загинали при катастрофата.

Споделяне

Още от Свят