Лондон извика иранския посланик по повод ареста на британския посланик в Техеран

Лондон извика иранския посланик по повод ареста на британския посланик в Техеран

Спорът около ареста на британския посланик в Техеран ескалира, след като британското правителство извика в понеделник иранския посланик.

Говорител на "Даунинг стрийт" 10, циитран от британската агенция Прес асосиейшън, заяви, че арестът е "недопустимо нарушение на Виенската конвенция и то трябва да бъде разследвано". По думите му Обединеното кралство иска да получи пълни гаранции от иранското правителство, че това "никога повече няма да се повтори".

В неделя иранското външно министерство извика британския посланик Боб Макеър и го обвини, че предишната вечер е присъствал на "незаконна демонстрация" в Техеран. Дипломатът обясни, че предполагал, че присъства на възпоменателна проява за 176-те загинали в сваления от иранската ПВО самолет край Техеран.

Макеър твърди, че е напуснал проявата веднага след като тя прераснала в протест, но за кратко е бил арестуван, предаде ДПА.

Иранското външно министерство подчерта, че британският посланик е освободен скоро след като е установено кой всъщност е той.

Лондон обаче обръща внимание на факта, че пред британското посолство в Техеран са се събрали демонстранти и иранските харлайнери продължават да искат посолството да бъде затворено.

Иранските информационни агенции публикуваха видео, явно заснето от полицията, на което се вижда, че Макеър присъства на демонстрация, за която казва, че е възпоменателна проява в памет на загиналите при самолетната катастрофа, предизвикана от иранска ракета. Сред загиналите има четирима британци, но повечето са граждани на Иран.

Клипът, озаглавен "Британският посланик участва в нелегален протест", не показва Макеър да прави нещо, свързано с организацията на протеста, както твърдят някои официални ирански представители.

Споделяне

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?