Лондон може да разкрие укрити офшорни пари на руски олигарси

Лондон може да разкрие укрити офшорни пари на руски олигарси

Корумпирани руски олигарси, които укриват мръсни пари в британските отвъдморски територии, скоро ще бъдат извадени на светло благодарение на ново законодателство, което британският премиер Тереза Мей ще бъде принудена да подкрепи. Това съобщава британският в. "Таймс", припомняйки, че за разлика от Великобритания, убежища като Британските Виржински острови и Каймановите острови не са разкривали до момента пред обществото кои са собствениците на активите, пазени под тяхна юрисдикция. Според инициаторите на законовите промени тази секретност дава възможност за пране на пари, което на свой ред стимулира престъпността и корупцията.

След отравянето на бившия руски двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му, премиерът Тереза Мей обеща по-строги мерки спрямо приближените на президента Владимир Путин.

Следващата седмица, при обсъждането на антируските санкции в парламентарната група на консерваторите, Тереза Мей ще бъде убедена или задължена за законодателни промени, според които британските отвъдморски територии да публикуват списък на бенефициентите на всички активи под тяхна юрисдикция, пише "Таймс".

Министър-председателката вероятно ще се обяви против, отбелязва изданието, но инициаторът на "въстанието на торите" – депутатът Андрю Мичъл, твърди, че вече е осигурил подкрепата на 19 други консерватори, което е повече от достатъчно, за да може решението да бъде прието, независимо от протеста на правителството.

"Таймс" твърди, че идната седмица новите мерки ще бъдат подкрепени от коалиция, включваща консерватори, лейбъристи, представители на Шотландската национална партия и на други опозиционни сили.

Досега Тереза Мей бе пример на целия свят за това каква трябва да е съпротивата срещу Русия заради стремежа ѝ да нарушава общоприетите международни норми. Но ако Мей наистина иска да изпълни обещанието си, тя е длъжна да направи така, че никъде по света мръсни пари да се съхраняват под британски флаг, казва Мичъл.

До момента британското външно министерство се противопоставя на подобни мерки. Реформата на офошорните зони, започната от бившия премиер Дейвид Камерън през 2013 г. така и остана незавършена. Великобритания въведе публичен регистър на бенефициентите, в който са показани фактическите собственици на активи, укрити в сложни схеми от подставени компании.

Камерън обаче така и не успя да убеди отвъдморските територии да последват този пример. Но такъв законопроект съществува и той се подкрепя активно от Лейбъристката партия, отбелязва "Таймс".

Медиите или отделни представители на обществеността не могат да получат информация за това кой е собственик на един или друг актив или юридическо лице регистрирано на Британските Вирджински острови и Каймановите острови. При запитване до администрацията на първите острови тя предоставя само справка, че въпросното юридическо лице е регистрирано там, но не разкрива имената на собствениците. При това обработката на подобно запитване струва 25 долара, то трябва да бъде изпратено единствено по факс, след като бъде свален от сайт и попълнен специален формуляр.

 

Сега депутатите искат да сложат край на тази практика и да задължат властите в офшорните територии да направят цялата информация публична и открита.

Обсъждането на санкциите срещу Русия в британския парламент е насрочено за следващия вторник.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?