Лондон може да замрази активи на приближени на руското правителство

Лондон може да замрази активи на приближени на руското правителство

Националната агенция на Великобритания за борба с престъпността разширява мащабите на разследванията си по отношение на руснаци, свързани с ръководството на Русия, и може да замрази техни активи на територията на кралството, пише в. "Сънди таймс", цитиран от БГНЕС.

Изданието се позовава на ръководителя на подразделението на агенцията за борба с икономическите правонарушения и престъпления в киберпространството Доналд Тун. Неговият екип от следователи проучва възможността за въвеждане в действие между 120 и 140 заповеди за състояние с неустановен произход (Unexplained Wealth Orders, UWO).

Както сам Тун заявява, неговите и на колегите му усилия са съсредоточени в борбата с корумпираните елити и тяхното незаконно придобито богатство, но уточнява, че следователите на агенцията не определят своите цели, ръководейки се от гражданството на лицата.

Позовавайки се на свои източници, "Сънди таймс" пише, че съществена част от лицата, попаднали в полезрението на Националната агенция за борба с престъпността, са руснаци или хора, свързани с Русия, и по-специално руски олигарси и мултимилионери.

През миналата година във Великобритания бе приет закон за "престъпните финанси" (Criminal Finances Act), който предвижда въвеждане в действие на заповедите за състояние с неустановен произход. Този юридически инструмент позволява на властите да изискват от собствениците обяснения за произхода на всякакви подозрителни активи над 50 000 британски лири (70 000 долара). Властите имат право да наложат запор над собствеността, ако собственикът не може да докаже законността на произхода на своите доходи.

Отношенията между Русия и Великобритания рязко се влошиха в началото на март във връзка с инцидента в Солсбъри, когато според информация на британската страна под въздействието на нервно-паралитическо вещество бе подложен Сергей Скрипал, осъден в Русия за шпионаж, и неговата дъщеря. Лондон обвини Москва в съпричастност към отравянето, а Москва категорично отхвърли всякакви спекулации по тази тема.

Споделяне

Още от Европа