Лондон налага санкции срещу политическото крило на ИРА Шин Фейн

Великобритания обяви във вторник, че ще наложи нови санкции срещу политическото крило на ИРА Шин Фейн, за да я накаже за предполагаемия обир на белфастка банка през декември 2004 г. и други престъпления на ИРА в Северна Ирландия, предаде Асошиейтед прес. Според Би Би Си причина за санкциите са и подозренията за пране на пари на ИРА в чужбина.

В доклад на организацията, следяща дейността на паравоенните групировки в Северна Ирландия, се обвиняват висши ръководители на Шин Фейн, че са одобрили обира, допълва Би Би Си. Шин Фейн и ИРА отхвърлят обвиненията.

Британският министър за Северна Ирландия Пол Мърфи каза пред Камарата на представителите в Лондон, че депутати от Шин Фейн в камарата ще бъдат лишени от правото на годишни разходи от над 400 хиляди лири (600 хиляди евро). Министърът добави, че четиримата, сред които партийните лидери Джери Адамс и Мартин Макгинес, не губят правото си на канцеларии в парламента, както и на достъп до помещенията за пресконференции.

Пред Би Би Си Мърфи заяви, че надеждите за политическо споразумение в Северна Ирландия са сериозно отслабени поради обвиненията за престъпна дейност на ИРА.

Споделяне

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?