Лондон наложи санкции за мащабна корупция на петима чужденци

Лондон наложи санкции за мащабна корупция на петима чужденци

Британското правителство съобщи в четвъртък, че налага санкции на петима души, сред които е синът на президента на Екваториална Гвинея, замесени в мащабна корупция, предаде Франс прес.

Санкциите, предвиждащи замразяване на активи и забрани за влизане в кралството, са приети в рамките на санкционен режим за борба с корупцията, по чиято линия през април вече са наказани 22 души от 6 държави, включително Русия.

Предприетите днес мерки "са насочени срещу лица, обогатили се за сметка на техни граждани", заяви в комюнике британският външен министър Доминик Рааб.

Сред тези лица е Теодорин Обианг Манге, вицепрезидент на Екваториална Гвинея и син на президента, санкциониран за злоупотреби с държавни средства и вземане на подкупи, за да води разточителен живот. Той похарчил над 500 милиона долара за луксозни резиденции по света, частен самолет, автомобили и колекционни предмети, свързани с живота на певеца Майкъл Джексън.

През февруари апелативен съд във Франция го наказа с три години затвор условно, глоби в размер на 30 милиона евро и конфискация на имущество.

Науфал Хамади ас Султан, бивш губернатор на иракската провинция Ниневия, е санкциониран за злоупотреби с държавни средства, отпуснати за възстановяване на региона.

В същата група е и бизнесменът от Зимбабве Кудакваше Реджимонд Тагвиреи - действията на компанията му "Сакунда холдингс" допринесли за девалвиране на местната валута и поскъпване на основни стоки в страната.

Колумбийските предприемачи Алекс Наин Сааб Моран и Алваро Енрике Пулидо Варгас пък черпели лични облаги от държавни програми за строеж на жилища и продоволствени помощи във Венецуела.

САЩ обвиняват Алекс Сааб, приближен на венецуелския президент Николас Мадуро и притежател на венецуелски дипломатически паспорт, че е ръководел този престъпен сговор. Обвинен в Щатите в пране на пари, той бе арестуван в Кабо Верде през 2020 г.

Вашингтон настоява Сааб да бъде екстрадиран, а Каракас - да бъде освободен. Венецуелското външно министерство заяви снощи в комюнике, че санкциите на Лондон срещу него са "престъпни" и "отразяват неморалността на британското правителство, което се представя като световен антикорупционен съдия".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят