Лондон не може да игнорира руската намеса в избори по света

Борис Джонсън и Сергей Лавров

Лондон не може да игнорира руската намеса в избори по света, руските действия в Украйна или преследването на хомосексуалистите в Чечения. Това заяви британският министър на външните работи Борис Джонсън на пресконференция с руския си колега Сергей Лавров след срещата им в петък в Москва, предаде Ройтерс.

По думите на Джонсън има много доказателства за руска намеса в изборите в Германия, САЩ и други страни

"Хората искат изборите да са свободни и демократични, без външна намеса. Сигурен съм, че Сергей Лавров също ще подкрепи този вид избори. За жалост има много доказателства за руска намеса в изборите в Германия, Дания, Франция, САЩ", заяви Джонсън, цитиран от Франс прес.

Лавров възрази, като заяви, че това е нещо измислено от западняците и "за жалост сега те са заложници на тази тема и е много трудно да бъдат изкарани от нея".

Лавров припомни интервю на британския външен министър за руската агенция "Спутник", в което той казал, че Лондон всъщност не разполага с доказателства за руска намеса, която да е била успешна. По думите на Лавров дори Джонсън е признал, че няма доказателства за намеса по време на референдума във Великобритания за Брекзит миналата година. Тук обаче Джонсън го поправи, че е говорел за успешна намеса.

"Виждате ли, ако той не ми противоречи по този въпрос, това ще съсипе репутацията му пред медиите у дома", пошегува се Лавров. "Аз се притеснявам за Вашата репутация, Сергей", отвърна му Джонсън, след което го увери, че Лондон иска да обърне нова страница в отношенията с Москва.

"Трябва да намерим начин да вървим напред", заяви Джонсън. "Аз съм първият британски външен министър, който се казва Борис. И моля ви, не се съмнявайте, искам да постигна подобряване на отношенията", добави той.

Според него текущото състояние в отношенията на Москва и Лондон не трябва да пречи на сътрудничеството по важни външнополитически въпроси, нито на активизирането на контактите между двете страни. Неговият руски колега заяви, че е готов на диалог на принципа на равенството.

Джонсън шеговито разказа как един британски депутат го посъветвал да не пие водка и да не носи телефон по време на визитата си в Русия, а той в знак на доверие дал на своя домакин палтото си заедно с всичко в джобовете. Лавров каза, че в джобовете нямало нищо. В отговор британският дипломат възкликна: "А, значи вие сте го претърсили?"

 

Позициите на Москва и Лондон се сблъскват по-специално по въпроса за Украйна, като Лондон обвинява Москва, че подкрепя проруските сепаратисти в източната част на страната. Двете страни имат и различия по въпроса за Сирия, като Лондон упреква Москва, че подкрепя безусловно режима в Дамаск, отбелязва Франс прес.

Джонсън трябваше да посети Русия през април, но визитата му бе анулирана в последната минута заради продължаващата защита от страна на Русия на режима на Башар Асад в Сирия след химическата атака в Хан Шейхун, извършена от Дамаск според западните страни.

 

През ноември британският премиер Тереза Мей разкритикува враждебните, по думите ѝ, действия на Русия, цитирайки украинската криза, кампанията за кибершпионаж и намесата в изборните процеси.

Споделяне

Още от Свят