Лондон няма да издава само визи за собствен бизнес

От четвъртък Британско посолство ще възобнови процедурата по издаване на всички категории британски визи за български граждани, с изключение на визите за установяване на собствен бизнес съгласно Споразумението за асоцииране към Европейската общност, заради които бяха въведени ограничения за българи и румънци.

От сряда Британското посолство ще приема молби за туристически визи, визи за бизнес посещения или командировки, визи за официални лица и дипломати, визи за заселване, визи за обучение, визи по програмата Au pair, визи по Програмата за набиране на студенти за селскостопанска работа във Великобритания, визи с разрешително за работа (work permit), включително и тези по схемите за временна заетост на нискоквалифицирана работна ръка в отделни сектори, както и визи за присъединяване.

От 13 април бе възстановено издаването на визи за туристически посещения и командировки, както и за заселване.

В края на март Лондон спря първоначално всички визи за българи и румънци заради скандал с визите за започване на собствен бизнес. Той тръгна след писмо на британския консул в Букурещ, според който в посолствата на Великобритания в Румъния и в България има злоупотреби с издаването на бизнес-визи.

При предизвикалите скандала визи, кандидатите декларират финансови възможности и бизнес-план за отваряне на фирма на Острова. Обвиненията бяха, че голяма част от получилите разрешение от Румъния и България използват фалшиви документи, за да стигнат до Острова и вместо да регистрират фирми и да инвестират в британската икономика, остават нелегално на работа.

Сред по-известните представители на престъпния бизнес от български произход с фирми в Лондон са Константин Димитров-Самоковеца, който бе убит в Холандия, а също и соченият за контрабанден бос Иван Тодоров-Доктора.

Споделяне

Още от България