Лондон няма да плати сметката за Брекзит без търговско споразумение

Дейвид Дейвис

Великобритания няма да плати на Европейския съюз сметката по "развода", изчислена на 40-45 млрд. евро, ако не успее да сключи търговско споразумение с Брюксел. Това заяви в неделя министърът за Брекзит Дейвид Дейвис, цитиран от Франс прес.

В петък двете страни постигнаха компромис по принципите на финансовото уреждане на Брекзит като част от споразумение за условията на излизане от ЕС в края на март 2019 г., което подготви пътя за обсъждане на бъдещите търговски отношения, припомня агенцията.

На въпрос дали Лондон ще плати сметката при липса на търговска сделка Дейвис отговори пред Би Би Си, че това ще "зависи от получаването на преходен период" и "търговско споразумение ".

В шоуто на Андрю Мар по Би Би Си министърът определи обещанието на правителството да предотврати всякакво връщане на твърда граница с Ирландия след Брекзит като "заявяване на намерение", а не толкова законово обвързваща стъпка, предаде Ройтерс.

Британските власти са поддръжници на запазването на "прозрачна" граница между Северна Ирландия и Ирландия, дори Лондон и Брюксел да не успеят да постигнат споразумение за Брекзит, каза Дейвис, цитиран от ТАСС.

"Мисля, че ако не постигнем споразумение, ще трябва да намерим начини да гарантираме, че границата ще бъде безпрепятствена и невидима", отбеляза той, отговаряйки на въпрос за процедурата по решаване на граничния въпрос при хипотетично оттегляне на Великобритания от ЕС в отсъствие на споразумение с Брюксел по условията на Брекзит.

Великобритания се стреми да осигури всеобхватна сделка за свободна търговия с ЕС и иска тя да бъде подписана, малко след като напусне блока през 2019 г.", каза още Дейвис, цитиран от Ройтерс.

Страната му иска търговското споразумение с ЕС да надхвърля договореното между Брюксел и Канада. Той описа предпочитаната сделка като "Канада плюс, плюс, плюс".

Споделяне

Още по темата

Още от Европа