Лондон няма да позволи на ЕС да му налага своите правила

Дейвид Фрост

Британското правителство няма да приеме в преговорите за бъдещите отношения с ЕС да му бъдат налагани правила в сферата на околната среда, трудовото право или държавните субсидии. Това ще заяви британският преговарящ за Брекзита Дейвид Фрост в реч в Брюкселския свободен университет, предадоха осведомителните агенции.

"За нас е важно да имаме право да приемаме закони, каквито смятаме за подходящи, да имаме права като всяка друга държава по света, която не членува в ЕС", каза той.

"Да се мисли, че ние може да приемем надзора на ЕС по така наречените изравнени сили на полето е просто да не се вижда смисъла на това, което правим ние", смята преговарящият.

Според него отстъплението на правителството от тази позиция няма да бъде прието от британската общественост и затова ЕС трябва да третира Великобритания като равна в преговорите, ако иска да има "трайно и устойчиво" ново партньорство.

Дейвид Фрост потвърди отново, че е изключено Великобритания да поиска удължаване на 11-месечния преходен период за сключване на споразумението. На 1 януари 2021 г. "ние възстановяваме изцяло своята политическа и икономическа независимост и защо ни е да искаме отлагане на това", се казва в речта на главния британски преговарящ.

С тези изявления Фрост дава ясен знак, че Обединеното кралство по-скоро желае да излезе от съюза без сделка, отколкото да прави компромиси по важни въпроси. По думите му в случай че не бъде постигнато "по-амбициозно" търговско споразумение, Великобритания е готова да търгува с ЕС по правилата, според които блокът търгува с Австралия. В момента това са правилата на Световната търговска организация.

В лекцията си ораторът описва себе си като "един от малцината дипломати, гласували за Брекзита". Той признава, че е започнал ранната си кариера в Брюксел като евроентусиаст, но скоро се е разочаровал от институциите на съюза, предаде Ройтерс.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа