Лондон няма да позволи на ЕС да му налага своите правила

Дейвид Фрост

Британското правителство няма да приеме в преговорите за бъдещите отношения с ЕС да му бъдат налагани правила в сферата на околната среда, трудовото право или държавните субсидии. Това ще заяви британският преговарящ за Брекзита Дейвид Фрост в реч в Брюкселския свободен университет, предадоха осведомителните агенции.

"За нас е важно да имаме право да приемаме закони, каквито смятаме за подходящи, да имаме права като всяка друга държава по света, която не членува в ЕС", каза той.

"Да се мисли, че ние може да приемем надзора на ЕС по така наречените изравнени сили на полето е просто да не се вижда смисъла на това, което правим ние", смята преговарящият.

Според него отстъплението на правителството от тази позиция няма да бъде прието от британската общественост и затова ЕС трябва да третира Великобритания като равна в преговорите, ако иска да има "трайно и устойчиво" ново партньорство.

Дейвид Фрост потвърди отново, че е изключено Великобритания да поиска удължаване на 11-месечния преходен период за сключване на споразумението. На 1 януари 2021 г. "ние възстановяваме изцяло своята политическа и икономическа независимост и защо ни е да искаме отлагане на това", се казва в речта на главния британски преговарящ.

С тези изявления Фрост дава ясен знак, че Обединеното кралство по-скоро желае да излезе от съюза без сделка, отколкото да прави компромиси по важни въпроси. По думите му в случай че не бъде постигнато "по-амбициозно" търговско споразумение, Великобритания е готова да търгува с ЕС по правилата, според които блокът търгува с Австралия. В момента това са правилата на Световната търговска организация.

В лекцията си ораторът описва себе си като "един от малцината дипломати, гласували за Брекзита". Той признава, че е започнал ранната си кариера в Брюксел като евроентусиаст, но скоро се е разочаровал от институциите на съюза, предаде Ройтерс.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?