Лондон няма да удължава ограниченията за българи и ще ги отмени от декември 2013 г.

Тереза Мей

Българите и румънците ще получат неограничено право да живеят и работят във Великобритания от декември 2013 година, потвърди британският вътрешен министър Тереза Мей, цитирана от Кафене.нет.

Временно наложените ограничения през 2005 година за защита на пазара на труда изтичат по това време.

Лейбъристката партия обаче заяви, че ще подкрепи всяка мярка за удължаване на забраната. Мей обаче опонира, че това не е възможно по законите на ЕС, въпреки че тя се надява отпадането да не повлияе върху икономиката на Великобритания.

Вътрешното министерство няма прогноза за това, колко граждани на Румъния и България ще се възползват от новите свободи, когато ограниченията бъдат отменени.

Комитет към правителството по миграцията смята, че има доказателства, че някои българи ще се възползват от това и ще се преселят във Великобритания, като е възможно това да направят и румънци.

Удължаването на ограниченията обаче ще означава нарушаване на договора, подписан, когато България и Румъния станаха членки на ЕС.

Правителството разглежда вместо това други възможности, като ограничаване на достъпа до социални помощи и здравеопазване, за да не бъдат окуражавани евентуалните преселници да се заселват във Великобритания, заяви Мей.

Правителството също така работи за евентуално ограничаване на свободното движение в рамките на ЕС, тъй като и други страни са загрижени от злоупотреби със системата за социално осигуряване и подпомагане.

Споделяне

Още от Европа