Лондон обмисля нови ограничения за имигрантите от ЕС

Британското правителство обмисля да ограничи броя на имигрантите от Европейския съюз в страната на 75 хиляди на година. Сега този брой е 106 000 годишно.

Изтекъл в медиите доклад на Вътрешното министерство също така предлага да не се позволява на преселниците от ЕС да получават социални помощи или данъчни облекчения през първите пет години във Великобритания.

Предложението означава също така, че висококвалифицираните специалисти от страни като Германия, Холандия или Австрия ще могат да се преселват във Великобритания, само ако имат осигурена работа.

Ниско квалифицираните работници ще могат да се заселват, само ако тяхното занятие е в списъка с търсени професии, от които има недостатък в Обединеното кралство.

Докладът, който прави оценка на политиката на отворени врати, е подготвен с одобрението на вътрешната министърка Тереза Мей като част от анализа на правомощията, разделени между Брюксел и Лондон.

Другите предложения включват даване на британските граждански "национално предпочитание", като на практика запазва за тях работни места и ограничава хората от страни в ЕС, докато техният брутен продукт не достигне 75% от този на кралството.

Редица наблюдатели обаче определят предложенията като абсурдни и смятат, че ако бъдат приложени, те със сигурност ще доведат до наказания от Брюксел. Свободното движение на хора е една от основните свободи в ЕС и многократно е казвано, че тя не подлежи на обсъждане и предоговаряне.

Премиерът Дейвид Камерън заяви в събота, че по-строгите ограничения върху свободата на движение в ЕС наистина могат да бъдат свързани с нивото на брутния вътрешен продукт.

Всеки опит за ограничаване на свободата на придвижване обаче ще бъде посрещнат остро от Европейската комисия. Неотдавна комисарят Ласло Андор заяви, че "политиците трябва да избягват легитимиране на ксенофобските реакции".

Той също така предупреди Великобритания, че ще бъде съдена по повод предложенията за затягане на условията за получаване на социални помощи

В неделя българи и румънци за втори път протестираха пред парламента в Лондон срещу идеите за ограничаване на правата им и срещу дискриминацията, която твърдят, че има срещу тях във Великобритания.

В понеделник около стотина българи и румънци протестираха по същия повод пред резиденцията на британския премиер Дейвид Камерън на “Даунинг Стрийт” 10 в Лондон.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?