Лондон обвини руското разузнаване за глобални кибератаки

Джереми Хънт: "Действията на ГРУ са дръзки и безразборни"; Мария Захарова отхвърли твърденията като недостойни

Лондон обвини руското разузнаване за глобални кибератаки

Нова ескалация на напрежение между Лондон и Москва се наблюдава в четвъртък, след като британското правителство обвини руското военно разузнаване (ГРУ) в серия глобални кибератаки, целящи подкопаването на западните демокрации, предадоха световните агенции.

Според анализ на Националния център за киберсигурност руската служба, позната със старото си наименование Главно разузнавателно управление (ГРУ), използва хакерска мрежа, за да всява хаос във всички сфери на обществения живот – от политиката през бизнеса и медиите до спорта.

"Действията на ГРУ са дръзки и безразборни – те се опитват да подриват и да се намесят в изборите в други страни", заяви в четвъртък британският министър на външните работи Джереми Хънт.

Според Националния център за киберсигурност руското военно разузнаване почти сигурно стои зад зловредния софтуер BadRabbit и хакерската атака срещу Световната антидопингова агенция (УАДА) миналата година, изтичането на имейли на Националния комитет на Демократическата партия в САЩ през 2016 г. и кражбата на електронни писма на британска телевизия през 2015 г. Лондон свърза руското военно разузнаване с редица хакерски групи, сред които Фенси беър (Fancy Bear), АПТ 28 (APT 28) и други.

По думите на британския външен министър "нашето послание е ясно – заедно с нашите съюзници ние ще разобличаваме и отговаряме на опитите на ГРУ да подкопае международната стабилност".

Последва изявление на военния му колега Гавин Уилямсън, който коментира, че Русия действа като "държава парий", предаде Асошиейтед прес.

"Ние ще разобличаваме Русия, когато тя действа безразборно и безразсъдно, като например по случая с кибератаките", декларира британският военен министър.

Обвиненията срещу ГРУ от Лондон бяха последвани от реакция от холандското правителство, което обяви, че е осуетило атаки от руското военно разузнаване срещу офисите на Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) в Хага. В резултат на това от страната бяха изгонени четирима руски разузнавачи. Мярката бе подкрепена от НАТО и Брюксел.

Русия очаквано отхвърли обвиненията, определяйки ги като безпочвени и недостойни. По думите на говорителката на руското външно министерство Мария Захарова твърденията за серия глобални кибератаки, извършени от ГРУ, са част от кампания за дезинформация, която има за цел на навреди на руските интереси, предаде Ройтерс.

Лондон просто отправя безпочвени обвинения срещу Русия "без всякакъв анализ", заяви Захарова на нарочен брифинг в Москва, добавяйки, че те са плод на "развихрената фантазия на нашите британски колеги, която просто няма граници".

"Бих искала да видя лицата на тези хора. Може би те съдят по себе си, описвайки онова, с което самите те се занимават. Това е просто недостойно за държава, която претендира за една от водещите роли в света", продължи говорителката на руското външно министерство.

Тя съзря опит на Запада руското членство в УАДА да бъде компрометирано веднага след като бе възстановено – "на помощ на американците, които безпощадно ни топиха, тутакси се притече верен съратник в лицето на Великобритания".

"Потече цял поток от фалшиви съобщения, обвинения и изявления на различни равнища. Оказа се, например, че британското външно министерство вече се специализира и по въпросите на сигурността в сферата на информационно-комуникационните технологии, и то издаде в тази сфера цяла порция от просто умопомрачителни изявления в стила "highly unlikely" (в превод от английски – с голяма степен на вероятност)", иронично отбеляза Захарова.

Според нея налице е опит да се свърже в едно ситуацията с УАДА и с "измислената история" за отравянето на бившия двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия в британския в град Солсбъри.

"Без всякакъв смисъл в един флакон, вероятно от парфюм "Нина Ричи", бе смесено всичко – и ГРУ, и кибершпиони, и кремълски хакери и УАДА, като се получава една адска парфюмерийна смес", обобщи говорителката на руското външно министерство.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят