Лондон обвинява интернет гиганти, че не правят достатъчно за спиране на киберджихадизма

Лондон обвинява интернет гиганти, че не правят достатъчно за спиране на киберджихадизма

Британска парламентарна комисия обвини интернет гигантите, в това число "Гугъл", "Фейсбук" и "Туитър", че не влагат достатъчно средства да попречат на киберджихадистите да използват техните услуги за каузата си, предаде Франс прес.

"Фронтовата линия в наши дни е интернет", написа в доклад депутатът Кийт Ваз, председател на комисията по вътрешни работи в британския парламент.

Чрез тези дискусионни форуми и социални мрежи "Ислямска държава" и други терористични групи набират хора, получават финансови средства и разпространяват идеологията си. "Въпреки че добре знаят за какво става въпрос, големите компании като "Гугъл", "Фейсбук" и "Туитър" се оказват неспособни да реагират на тази заплаха", се посочва в публикувания днес доклад.

"Тези фирми имат екипи от едва неколкостотин служители, които следят за нередности мрежи от милиарди акаунти", каза комисията.

"Туитър" обяви миналата седмица, че през последните шест месеца е премахнал 235 000 акаунта, публикували съдържание във възхвала на тероризма.

Споделяне

Още от Свят

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?