Лондон обяви, че вече няма да признава европейската заповед за арест

Британският премиер Борис Джонсън

След излизането си от ЕС Великобритания няма да участва в европейската схема за екстрадиране по бърза процедура на обвинени в престъпления лица, обяви днес британското правителство в своя мандат за преговорите за двустранните отношения с блока, предаде Ройтерс.

Т.нар. европейска заповед за арест, въведена през 2004 г., замени продължителните процедури за екстрадиция между страните от ЕС. Тя означава, че заповед, издадена от съдебните органи на една страна от ЕС, за арест на лице и предаването му на прокуратурата, е валидна за цялата територия на съюза.

"Обединеното кралство не се стреми към участие в европейската заповед за арест като част от бъдещите отношения. Вместо това споразумението трябва да осигурява ангажименти за екстрадиция по бърза процедура", се казва в текста на мандата, публикуван днес.

От създаването на схемата европейска заповед за арест Великобритания се е възползвала от нея няколко хиляди пъти. Един от случаите бе за екстрадирането на човек, опитал да извърши нападение в Лондон през 2005 г., след което избягал в Италия, отбеляза Ройтерс.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа