Лондон отхвърля "извратения" руски призив за общо разследване по случая "Скрипал"

Путин: Вещества като "Новичок" могат да се произведат в 20 държави

Лондон отхвърля "извратения" руски призив за общо разследване по случая "Скрипал"
Великобритания нарече "извратен“ призива на Москва за съвместно разследване на отравянето на бившия руски двоен агент Сергей Скрипал по време на извънредната среща на Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) в Хага, съобщи Франс прес.
 
"Това е тактика за отклоняване на вниманието и дори допълнителна дезинформация, целяща да се избегнат въпросите, на които руските власти трябва да отговорят“, отбеляза в Туитър британската делегация.
 
Срещата на ОЗХО бе поискана от Москва, след като Лондон обвини Русия за отравянето на Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия на 4 март в британския град Солсбъри чрез нервнопаралитично бойно отровно вещество.
 
Европейският съюз обаче отказа да одобри проектодекларацията за инцидента в Солсбъри, внесена от Русия, съобщи постоянният представител на България в ОЗХО Красимир Костов, цитиран от ТАСС. 
 
"ЕС не одобрява предложения проект за декларация", посочи Костов, който представляваше съюза на заседанието, тъй като България е ротационен председател на Съвета на ЕС. 
 
Според него ЕС е "крайно обезпокоен", че руската страна "подготвя почвата за отхвърляне на работата на ОЗХО по инцидента в Солсбъри". 
 
"Изключително важно е Руската федерация да отговори на законните въпроси на британското правителство, да започне да сътрудничи със секретариата на ОЗХО и да предостави пълна и изчерпателна информация на ОЗХО за програмата, която има отношение към инцидента", каза Костов, цитиран от ТАСС.
 
В същото време той отбеляза, че "вместо това ние сме свидетели на поток от инсинуации срещу" отделни страни от ЕС. 
 
Руснаците отвърнаха, като също в Туитър обявиха, че са получили подкрепата от 14 страни за тяхната позиция към организацията. 
 
"Смятаме, че е необходимо да се осигури решаване на този проблем в международните правни рамки“, се посочва в пост на руското посолство в Холандия. То обяви, че изявлението му пред Съвета на ОЗХО е "подкрепено със солидни факти от експерти на терен“ и че Русия е готова да сътрудничи на ОЗХО и в рамките на ОЗХО.
 
Междувременно от руското представителство към ОЗХО заявиха, че организацията е отговорила само на един от 13 въпроса, изпратени от Русия по случая "Скрипал“, съобщи ТАСС.
 
"По същество беше получен отговор само на един въпрос“, казаха представителите, без да уточнят кой е той.
 
В неделя Русия поиска от секретариата на ОЗХО отговори на 13 въпроса - включително какви доказателства е предоставила Великобритания, че Москва има нещо общо с отравянето на Скрипал и дали ОЗХО би споделила информация, предоставена от Лондон, с руските власти. 
 
Също така Русия иска да знае какво Великобритания очаква от организацията да потвърди - употребата на нервнопаралитично вещество или факта, че е използван агент тип "Новичок".
 
Путин: Вещества като "Новичок" могат да се произведат в 20 държави
 
Преди ден британската лаборатория, която анализирала веществото, използвано срещу бившия руски шпионин Сергей Скрипал, съобщи, че няма доказателства то да е дошло от Русия. Това даде възможност за пореден залп коментари по темата от страна на Москва. 
 
Вещество, подобно на тези от групата "Новичок", може да се произведе в около 20 страни по света, каза руският президент Владимир Путин, цитиран от "Интерфакс".
 
Путин заяви, че е удивен от скоростта, с която е "започнала антируската кампания". 
 
"Скотланд ярд", както е известно, каза официално, че му трябват не по-малко от два месеца за пълноценно разследване", посочи той на пресконференцията си с турския колега Реджеп Тайип Ердоган в Анкара
 
Путин поиска Русия да получи достъп до разследването на случая, който изостри отношенията между Русия и Запада и доведе до изгонване на десетки дипломати и от двете страни.
 
ЕК: Британската лаборатория трябваше да определи само вида на отровата 
 
На този фон европейската комисия коментира в сряда, че британската лаборатория, изследвала отровата, използвана във Великобритания срещу бившия разузнавач Сергей Скрипал, е изпълнила поставената задача.
 
Специалистите трябваше да определят вида на отровата, а не откъде тя произхожда, поясни говорител на комисията. Тази задача беше изпълнена, експертите установиха, че е бил използван газът "Новичок", добави той.
 
В отговор на въпрос говорителят уточни, че посланикът на ЕС в Москва, който бе отзован с решение на Европейския съвет в края на март, засега остава в Брюксел. Посланикът продължава консултациите, допълни говорителят.
 
Германското правителство от своя страна съобщи, че продължава да споделя позицията на Великобритания, че вероятно Русия е отговорна за отравянето на бившия двоен агент Сергей Скрипал. Това беше заявено, след като вчера ръководителят на британски военно-изследователски център заяви, че не е в състояние да каже дали нервнопаралитичното вещество е руско производство, предаде Ройтерс.
 
"Нищо не се е променило", каза говорителка на правителството в Берлин. "Споделяме становището на Великобритания, че има голяма доза вероятност Русия да стои зад това."
 
Москва: Случаят е гротескна провокация 
 
"Тяхната теория няма да се потвърди в никой случай, защото е невъзможно да бъде потвърдена", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от руски информационни агенции.
 
"Британският външен министър, който обвини президента Путин, и британската министър-председателка ще трябва по един или друг начин да погледнат в очите колегите си от Европейския съюз и да се извинят на Русия. Тази патова ситуация стигна твърде далеч", каза Песков.
 
Директорът на Службата за външно разузнаване (СВР) на Руската федерация Сергей Наришкин определи случая като "гротескна провокация“ на спецслужбите на САЩ и Великобритания.
 
"Дори в гротескната провокация със Скрипал, грубо скалъпена от разузнавателните служби на Обединеното кралство и САЩ, някои европейски държави не бързат да следват Лондон и Вашингтон безразсъдно, а предпочитат да преценят какво се е случило", заяви Наришкин.
Споделяне

Още по темата

Още от Свят