Лондон отказа на Шарон да изолира Арафат

Британското правителство отхвърли искането на израелския премиер Ариел Шарон Лондон да скъса отношенията си с палестинския лидер Ясер Арафат, предаде Би Би Си.

Шарон повдигна този въпрос пред британския външен министър Джак Стро в Лондон, където е на посещение. В програмата му е включена и вечеря с премиера Тони Блеър.

Ясер Арафат е избран лидер и Великобритания ще продължи контактите си с него, когато това се налага, обясниха от кабинета на Джак Стро.

Визитата на Шарон в Лондон се смята за опит за изглаждане на двустранните отношения и знак за тласък на Близкоизточния мирен процес.

Преди израелският премиер да отпътува за Лондон, въоръжените палестински групировки Хамас и Ислямски джихад предупредиха, че могат да се откажат от примирието, ако продължат опитите на Палестинската автономия за тяхното разоръжаване.

Тони Блър желае да види напредък в подкрепения от САЩ мирен план, който предвижда създаването на Палестинска държава през 2005 г. Разрушаването на еврейските селища и освобождаването на палестинските затворници са две от темите на разговора му с Шарон.

От своя страна Шарон ще постави въпроса за спиране на финансирането на Хамас.

Израелският премиер ще се срещне и с лидера на консерваторите Дънкан Смит и с еврейски лидери.

"Очакванията са тази визита да даде нов знак за отношенията между Израел и Великобритания, които ...за съжаление на двете страни, страдат от известно взаимно неразбирателство през последните месеци", посочи израелският посланик в Лондон Цви Стаубер.

В интервюта за два британски вестника преди визитата си Шарон настоя европейските лидери да избягват контакти с Ясер Арафат.

"Всеки подобен акт само забавя прогреса в мирния процес", казва той. "По този начин европейските лидери подкопават позициите на палестинския премиер Абу Мазен (Махмуд Абас)".

"Позицията на ЕС е да се поддържат контакти с Арафат", заявиха обаче от Форин офис.

"Той има високо доверие сред палестинците, има влияние върху мирния план и освен всичко друго, е избран лидер", смятат британците.

Отношенията между Великобритания и Израел се обтегнаха, когато Великобритания стана домакин на конференция за палестинската реформа през януари т.г. и Израел не допусна палестински делегати за форума.

Напрежението се усили, когато израелската армия застреля трима британски граждани на Палестинските територии, а за една от самоубийствените атаки в Тел Авив през април бяха обвинени двама британци - мюсюлмани. Днес Джак Стро е поставил въпроса за тримата убити британци и Шран е отговорил, че инцидентите се разследват.

Израелското правителство няма да направи никакви отстъпки по въпроса за изграждането на защитна стена около Западния бряг, въпреки че проектът може да попречи на прилагането на мирния план, заяви в Лондон високопоставен израелски представител, цитиран от АФП.

Израел винаги е твърдял, че е готов на болезнени отстъпки в името на мирния процес, но не и за сметка на сигурността на нашите граждани, а тази стена е важна за сигурността на Израел, посочи запазилият анонимност израелски представител, който придружава премиера Шарон в Лондон.

Строежът на защитна стена, минаваща по зелената линия между Израел и Западния бряг, започна през юни 2002 г. Първата част от загражденията с дължина 145 км трябва да бъдат завършени този месец.

По думите на израелския представител, ако в бъдеще ситуацията се промени може да бъде позволена известна свобода на движение. Той обаче допълни, че за момента няма друга възможност освен построяването на защитната стена.

Споделяне

Още от Свят