Лондон отказва да плати 100 млрд. евро за "развода" с ЕС

Главният преговарящ от ЕС: Трябва да си уредим сметките - нищо повече или по-малко

Тереза Мей и Жан-Клод Юнкер

Лондон няма да плати 100 милиарда евро за "развода" си с Европейския съюз, заяви британският министър Дейвид Дейвис, който отговаря за Брекзит.

Великобритания ще плати, но само толкова, колкото е юридически предвидено, а не "просто това, което иска ЕС", коментира той в сряда по повод съобщението на "Файненшъл таймс", базирано на собствен анализ на изданието, че сумата за Брекзит вече е скочила от обявените преди 50-60 млрд. евро до 100 млрд. евро заради ескалиращи претенции на страните членки на ЕС.

Сметката може да нарасне заради изискванията на Полша и Франция за изплащане на селскостопански субсидии на страните от ЕС, пише вестникът. Освен това Германия може да поиска отчуждаване на британския дял в европейски активи: недвижимости, банкови депозити и т.н. Сумата от 100 млрд. евро, за която съобщава "Файненшъл таймс", се равнява на около 4% от брутния вътрешен продукт на Великобритания за 2016 г.

ЕС настоява, че Великобритания е длъжна да се разплати с Брюксел по задължения, които ще възникнат в резултат на членството ѝ в общността в близките години, включително вноските в единния ѝ бюджет.

ЕК очаква трудни преговори и уреждане на противоречията от Съда на ЕС

В сряда Европейската комисия прие допълнителни насоки за преговорите с Лондон по напускането на ЕС от Великобритания. С това решение бяха очертани задачите, с които бе упълномощен главният преговарящ от страна на ЕС Мишел Барние, предаде БТА от Брюксел.

На пресконференция Барние заяви, че очаква трудни преговори, както и че целта не е да бъдат създавани, а да бъдат решени откритите проблеми. Готови сме да започнем преговорите, веднага щом британците са готови, посочи той.

Барние добави, че първостепенна задача ще бъде защитата на правата на гражданите. Той допълни, че преговорите ще бъдат разделени на две части - първо уреждането на досегашните задължения, а след това постигането на споразумение за бъдещето.

ЕК очаква приключването на първата част на преговорите да изчисти откритите финансови въпроси - задълженията на Лондон към бюджета на ЕС до 2020 г., включително по отношение на ангажиментите, поети към програми на ЕС, някои от които са свързани с Турция и Украйна.

Трябва да си уредим сметките - нищо повече или по-малко, обобщи Барние. Не става дума за наказание и такса за напускане, добави той и отказа да посочи приблизителна стойност засега.

Главният преговарящ заяви, че преговорите ще бъдат прозрачни, след като 10 месеца ЕС е бил в състояние на непредвидимост. Той уточни, че доколкото въпросите от преговорите засягат изпълнението на законодателството на ЕС, споровете по тях следва да бъдат уреждани от Европейския съд.

Барние уточни, че ЕС цели да защити всички граждани на ЕС във Великобритания, които живеят или са живели там. ЕС ще настоява те да запазят правата си такива, каквито са били досега и това да се отнася за всички, които са пристигнали във Великобритания до нейното напускане (март 2019 г.). Целта ни е тези хора да могат да продължат живота си такъв, какъвто е днес, докато са живи.

Имаше очаквания преговорите да бъдат безболезнени и да не струват нищо - няма да бъде така, коментира Барние. Великобритания трябва да вложи много енергия за решаването на откритите въпроси, обобщи той.

Тереза Мей: Жан-Клод Юнкер ще разбере, че съм дяволски трудна жена

Междувременно европейските медии съобщават за тежката атмосфера, в която е преминал работният обяд миналата седмица между британската министър-председателка Тереза Мей и председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Твърди се, че след срещата Юнкер коментирал неофициално, че Мей "живее в друга галактика".

Тереза Мей заявила от своя страна, че за Брюксел ще разбере, че тя е "дяволски трудна жена" в преговорите по излизане на Великобритания от ЕС.

"Смятам, че преговорите ще бъдат тежки. По време на кампанията за председателството на британската консервативна партия бях описана от един от колегите си като дяволски трудна жена. Смятам, че следващият, който ще разбере това, ще е именно Жан-Клод Юнкер“, коментира Мей.

По-рано през седмицата германските медии цитираха коментар на Жан-Клод Юнкер, който обясни, че Тереза Мей "живее в друга галактика, където се самозалъгва относно Брекзит". В момента Великобритания се намира в предизборна кампания, след като Тереза Мей обяви, че има нужда от вот на доверие от нацията, за да влезе с достатъчно силни позиции в преговорите за Брекзит.

"Постигането на правилното споразумение изисква правилното лидерство в страната. От едната страна на масата ще стоят 27 страни членки на ЕС. Кой ще стои от страната на Великобритания? Това ще бъда или аз, или лидерът на Лейбъристката партия Джереми Корбин", каза Мей.

Лидерът на спечелилата изборите партия ще бъде следващият министър-председател на страната.

"Нямам друго намерение какво да правя, освен да изкарам пълен мандат до 2022 г., защото това са важни времена за нашата страна и това, което ще направим, ще промени страната за по-добро. Ще направим страна, която да работи за всички, а не само за привилегированото малцинство", допълни Тереза Мей.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа