Лондон отне лиценза на българска фирма за сезонни работници

Британската служба за лицензиране на чуждестранни работници отне лиценза на българска фирма посредник, която е изпращала работници във Великобритания с използване на фалшива схема, след което е взимала голям процент от надниците на работниците, съобщиха в понеделник от британското посолство в София.

Костадин Тодоров от "Тодоров и Ко", базирана в България, не успя да спечели делото за обжалване на решението на службата и ще бъде съден, ако се опита отново да осигурява работници без лиценз, уточняват от посолството.

Наеманите от фирмата на Костадин Тодоров българи били пращани на работа в овощни градини в няколко британски региона и трябвало да плащат 16 процента от заплатите си на "Тодоров и Ко". Фирмата събирала такси и от фермерите, на които осигурявала работници, без да дава обяснения защо прави това. Заплатите пък често били забавяни, съобщават от британското посолство в София.

Въпреки твърденията на фирмата, че работниците били пращани легално, британските власти установили, че това не е така. Освен българите, от тази схема пострадали и британските фермери, тъй като те трябвало да плащат големи осигуровки, което всъщност било задължение на Костадин Тодоров. Така на практика българите работели незаконно, без да знаят това. Те били върнати в България през август 2008.

Споделяне

Още от Бизнес