Лондон отрече, че е готов да плати 40 милиарда като сметка за Брекзит

Провалът на изборите разклаща вярата в Брекзит-стратегията на Мей

Британският премиер Тереза Мей

Великобритания не признава медийните информации, че правителството е готово да плати 40 милиарда евро за излизане от Европейския съюз, каза в понеделник говорител на министър-председателката Тереза Мей, цитиран от Ройтерс.

Т.нар. сметка за излизане е един от първите въпроси в дневния ред на преговорите за Брекзит и един от най-спорните.

ЕС говори за 60 милиарда евро, а Великобритания не показва колко е готова да плати.

В. "Сънди телеграф" съобщи, като се позова на запознати източници, че Великобритания може да е готова да плати до 40 милиарда евро.

"Що се отнася до тази сума, аз не я признавам", каза говорителят на Мей пред репортери.

"Министър-председателката ясно даде да се разбере в писмото за задействане на член 50, че е необходимо Великобритания и ЕС да обсъдят справедливо уреждане на нашите права и задължения като държава член на ЕС", заяви той.

Попитан дали Великобритания и ЕС очакват да представят твърда сума за сметката за напускане на този етап от преговорите за Брекзит или не толкова педантично споразумение за правилата, съгласно които тя да бъде изчислена, говорителят каза: "Няма да навлизам в коментари за преговорите или точната им структура".

Той отговори по същия начин, когато беше попитан дали сумата от 40 милиарда евро е по-малка, отколкото правителството е готово да приеме, или дали то е изчислило сума, която е готово да плати.

 

Същевременно еврокомисарят по бюджета Гюнтер Йотингер заяви, че след излизането на Великобритания от ЕС (Брекзит) в бюджета на съюза ще се появи ежегоден дефицит от 10 до 12 милиарда евро. Той обясни, че ЕС трябвада  премине към режим на строги икономии или страните да внасят повече в бюджета на съюза, за да компенсират по-малките приходи..

“В дългосрочна перспектива заради Брекзит в бюджета няма да стигат между 10 и 12 милиарда годишно“, казва Йотингер за германския вестник “Билд“, цитиран от БГНЕС.

Провалът на изборите разклаща вярата в Брекзит-стратегията на Мей

Неразумният риск, поет от британския премиер Териса Мей с предсрочните парламентарни избори, е разклатил общественото доверие в правителството. Според анкета, цитирана от Ройтерс, в момента почти две трети от гласоподавателите са негативно настроени към политиката на Мей спрямо Брекзит.

Великобритания има по-малко от 2 години да уточни условията на напускане на ЕС и да определи бъдещите взаимоотношения преди края на май 20-та.

Мей е изправена пред последствията от криза, която сама създаде – загубата на парламентарното си мнозинство след предсрочните избори на 8-ми юни, които трябваше да затвърдят позицията ѝ, но постигнаха обратното.

Проведената от ОРБ Интернешънъл на втори и трети август анкета, показва че 61% от британските гласоподаватели не одобряват политиката на правителството по Брекзита, в сравнение с 56% неодобрение миналия месец и 46% през юни.

Данните сочат, че мнозинството анкетирани са били съгласни с вижданията на Мей за Брекзит до началото на юни, когато тя загуби мнозинството си.

Информацията за Брекзит от този месец показва че "вредата от лошия изборен резултат продължава да сее съмнения около излизането на Великобритания", заяви Джони Хилд, управляващ директор на ОРБ.

"Вярата че премиерът ще успее да сключи правилната сделка остава крехка," каза той.

Попитани дали вярват, че Мей ще сключи правилната сделка, 44% от анкетираните са отговарят отрицателно. 35% имат доверие в премиера, а останалите 21% не са сигурни.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?