Лондон оттегли заповедта за арест на Ципи Ливни

Британският съд оттегли заповедта за арест на бившия външен министър на Израел Ципи Ливни, съобщи във вторник в. "Гардиън".

Според изданието заповедта е била оттеглена, когато е станало ясно, че Ливни няма да пристигне във Великобритания.

Бившият израелски министър беше планирала срещи в Лондон, когато в понеделник телевизия "Ал Джазира" съобщи за издадената заповед за ареста ѝ. От канцеларията на оглавяваната от нея партия "Кадима" до последно твърдяха, че Ливни се е отказала да пътува до Великобритания "по други причини".

Според съобщението на "Ал Джазира" заповедта е била издадена по обвинение за извършени военни престъпления по време на операцията "Лято олово", водена от Израел в сектора Газа в края на 2008 и началото на 2009 г.

По-рано министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху заяви, че няма да допусне предишни ръководители на страната да попаднат на подсъдимата скамейка на Международния трибунал в Хага само заради това, че са изпращали войници да защитават страната си.

През септември 2009 г. комисията на ООН по разследването на военния конфликт в сектора Газа стигна до извода, че Израел и Хамас носят отговорност за извършените военни престъпления в началото на тази година.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят