Лондон поиска от европейските си съюзници покрепа за Ирак

Великобрлитания предупреди европейските си съюзници, че ако не сътрудничат на коалицията, която свали Саддам от власт, ООН може да да бъде подмината при планирането на следвоенното бъдеще на Ирак.

Говорейки на срещата на върха на ЕС в Атина, където 10 държави официално ще се присъединят къв Европсъюза, британският виншен министър Джак Стро каза, че ООН може да има жизненоважната роля в пост-саддамов Ирак, но само ако ключовети членове на Съвата за сигурност са готови да сътрудничат.

Стро заяви, че САЩ и Великобритания може да се окажат принудени сами да решават проблемите в Ирак, ако не получат необходимата подкрепа от Съвата за сигуронст.

Би Би Си отбелязва, че това е първото открито британско предупреждение, че Лондон и Вашингтон имат готовност да подминат за втори път Световната организация, след като проведоха военна операция, позовавайки се на оспорвано тълкуване на резолюция 1441.

Стро се иска от Париж и Берлин да ревизират действията си в ООН по Ирак

Предупреждението на Стро без съмнение е насочено към Франция и Германия, които употребиха всички възможности, които имаха като членове на Съвата за сигуронст, за да се противопоставят на войната в Ирак.

Париж, Берлин и Москва обаче едва ли ще се откажат лесно от изплащането на многомилиардния иракски външен дълг от времето на Садам или ще се съгласят да се преразгледат договорите за експлоатиране на нефтените.

Без съмнение тези въпроси ще бъдат повдигнати и ще трябва някак да се решат, за да може ООН да излезе с обща компромисна позиция.

Франция и Германия освен това едва ли ще се съгласят да подкрепят някокво решение на Савета за сигуронст, което да може да се тълкува като узаконяване на войната със задна дата.

Към европейската среща на върха се присъедини и генералният секретар на ООН Кофи Анан, който също ще има консултации с държавните и правителствени ръководители на европейските държави, които са членове на Съвата за сигурност по въпроса за следвоенното развитие на иракската криза.

Наблюдателите смятат, че ако генералният секретар на Анан не успее да постигне компромис между членовете на Съвета за сигурност, така че ООН да излезе с единна позоция по въпроса за следвоенното развитие на Ирак, това ще задълбочи кризата в Световната организация и ще я маргинализира допълнително.

Шрьодер и Блеър сближиха позициите си

Часове преди началота на европейската среща на върха в Атина германският канцлер Герхард Шрьодер се срещна с британския премиер Тони Блеър, с когото обсъди ролята на ООН в следвоенен Ирак.

Шрьодер прикани Великобритания да се съгласи ООН да играе водеща роля във възстановяването на следвоенен Ирак, предаде германската агенция ДПА. В отговор гостуващият в Хановер британски премиер Тони Блеър отбелязал, че ролята на ООН ще бъде "ключова".

Двамата събеседници постигнаха съгласие по основни непосредствено актуални въпроси- възстановяванет на сигурността и реда в Ирак, изпращане на хуманитарна помощ и започване на възстановителни работи.

В. Гардиан коментира, че на снощната си среща Тони Блеър и Герхард Шрьодер са си избрали ролята на посредници между САЩ и Франция в следвоенния свят. Британският премиер и германският канцлер бяха двамата европейски лидери с напълно противоположни позиции в началото на войната. Снощи обаче двамата подчертаха, че се опитват да намерят общ език, особено по въпроса за ролята на ООН в следвоенното възстановяване на Ирак.

Британският в. Таймс също се спира на вчерашната среща между Блеър-Шрьодер като отбелязва, че двамата лидери са поизгладили различията си за Ирак. Шрьодер е изключително признателен за посещението на Блеър -- за него това може да означава началото на края на дипломатическата изолация.

Въпреки сърдечността си обаче Блеър имаше практичната мисия да създаде разкол в така наречената антивоенна ос, съставена от Германия, Франция и Русия. Въпросът, който остана без отговор след срещата, е доколко германският канцлер ще има желание да замени Париж с Лондон в бъдещото преразпределение на силите в Европа, коментира Таймс.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?