Лондон предлага по-дълъг преходен период след Брекзит

Лондон предлага по-дълъг преходен период след Брекзит

Британското правителство е настояло пред Европейския съюз да бъде обсъден по-дълъг преходен период след Брекзита, предлагайки този период да трае толкова дълго, колкото е необходимо да се договори ново партньорство, съобщиха Ройтерс, като се позовава на правителствен документ и на източник от правителството.

Източникът прави уговорката, че не става дума за промяна в политиката на кабинета за Брекзита.

Според Лондон става дума за период от около две години, но бил готов да обсъди това с ЕС.

От министерството за Брекзита засега не е намерен никой за коментар.

"ЕС иска преходен период от 21 месеца, ние искаме период от около 24 месеца", казал източникът, като добавил, че премиерът Тереза Мей и преди е изключвала преходен период, надхвърлящ 2 години.

Според агенция Блумбърг, в британското правителство смятали, че по отношение на преходния период позициите на Лондон и Брюксел съвпадат, но имало няколко аспекта, които изискват обсъждане.

Според официално възприетия график преговорите за Брекзита трябва да продължат до ноември 2018 г., след което постигнатото споразумение трябва да бъде одобрено от парламентите на ЕС и на Великобритания. Самият развод ще се състои на 29 март догодина, след което, по първоначалния план, ще настъпи преходен период, който ще продължи до 31 декември 2020 г.

Британската министър-председателка заяви днес, че иска всички граждани на Европейския съюз, които законно живеят във Великобритания, да останат след Брекзит през 2019 г., и обеща модернизирана система за тяхното регистриране, за да могат да останат, предаде Ройтерс.

"Те имат огромен принос за нашата страна, затова искаме те и техните семейства да останат. Напълно ясно заявявам, че гражданите на ЕС, които живеят законно във Великобритания сега, ще могат да останат", каза Мей пред парламента.

"Ще има цифрова система, която ще бъде модернизирана, благоприятна за потребителите и гарантираща, че този процес е колкото се може по-прост и лесен за хората", заяви тя.

Същевременно повече от 60 депутати от Консервативната партия изпратиха писмо до Тереза Мей с искане за бърза и чиста раздяла с Европейския съюз, предаде Ройтерс .

С писмото депутатите засилиха натиска върху Мей да възприеме твърд подход към Брекзит преди среща, на която трябва да се определи позицията на Великобритания в преговорите за излизане от ЕС.

Правителството и управляващата Консервативна партия са разделени по въпроса за Брекзит. Мей има едва осем месеца, за да постигне споразумение за излизане от ЕС, но настоява, че Великобритания ще напусне на 29 март 2019 г.

Групата от 62 консервативни депутати поиска по-твърд подход в редица области, включително правото на Великобритания да бъде освободена от правилата на ЕС след напускането и условията на евентуален преходен период.

"Вашето правителство трябва да има възможност да променя британските закони и правила, когато напуснем, а не да бъде "приемател на правила", заявиха в писмото депутатите, сред които са бившият лидер на консерваторите Иън Дънкан Смит и бившата министърка на международното развитие Прити Пател.

ЕС иска Мей да изясни как вижда бъдещите отношения на Великобритания с общността, но отслабената министър-председателка, която загуби парламентарното си мнозинство след зле преценени предсрочни избори, внимава да не дава твърде много подробности в момент, когато нейната партия е толкова разделена по въпроса.

Мей ще се срещне утре с висши министри, за да се опита да посредничи за споразумение между фракциите. После се очаква тя да представи плановете си в реч през следващите няколко седмици, преди да започнат официалните търговски преговори през март.

В писмото депутатите заявиха, че ще подкрепят преходен период, за какъвто се застъпват привържениците на по-мек Брекзит, през който Великобритания да остане в много от съществуващите структури на ЕС, само ако всички подробности бъдат напълно договорени до март следващата година.

Според депутатите Великобритания трябва да може да променя законите си без позволение от Брюксел от момента, в който официално напусне ЕС.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Колко време давате на новия парламент?