Лондон предложил на Кадафи пари, за да спре подкрепата си за ИРА

Великобритания е предложила на Либия 14 милиона лири, за да накара Триполи да прекрати подкрепата си за ИРА през 70-те години на миналия век, пише вестник "Индипендънт", цитиран от БТА.

Предложението било направено в поверително писмо от 1975 г., изпратено от тогавашния британски премиер Хенри Уилсън до либийския лидер Муамар Кадафи. "Индипендънт" публикува факсимиле на документа.

Британското външно министерство обяви, че не знае нищо за това предложение, пише вестникът. Министерството на отбраната лаконично съобщи, че в момента няма "активни процедури", свързани с изплащането на компенсации на Либия.

Писмото на Уилсън до Кадафи е част от документи, предадени от британското външно министерство в Националния архив.

Предложените от Уилсън 14 милиона лири са част от схемата за уреждане на задълженията между Либия и Великобритания. Либия по онова време предявява претенции за компенсации, след като Лондон прекратява изпълнението на договор за доставка на танкове и друга военна техника. От своя страна Лондон настоява за обезщетения за собственост, конфискувана от Либия след идването на власт на Кадафи.

В момента семействата на жертви, загинали при бомбени атентати на ИРА, преговарят чрез адвокат с Либия за изплащане на компенсации. Аргументът им е, че в атентатите са били използвани експлозиви, доставени от Триполи, припомня "Индипендънт".

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?