Лондон предупреди Москва да не играе дипломатически шахмат с хора

Джереми Хънт, сн. ЕПА/БГНЕС

Британският външен министър Джереми Хънт предупреди Москва, че Лондон няма да приеме хора да бъдат използвани за дипломатически шахмат, съобщи Франс прес.

Изказването на Хънт е във връзка със задържането от руските власти на обвинения в шпионаж американски и британски гражданин Пол Уилън.

"Изключително сме разтревожени за него и за семейството му", заяви Хънт пред Би Би Си и отбеляза, че Великобритания все още не е получила консулски достъп до Уилан, който е поискал помощ от британските власти.

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова потвърди днес, че Лондон е поискал консулски достъп до Пол Уилън, е британски поданик. Молбата за достъп се обработва, посочи Захарова, цитирана от ТАСС.

Адвокатът на Уилан съобщи вчера, че руското правосъдие е повдигнало срещу арестувания в Москва на 28 декември негов клиент обвинение в шпионаж.

Руската Федерална служба за сигурност твърди, че е арестувала Пол Уилън, докато е извършвал шпионска акция. Уилън отрича. Ако бъде признат за виновен, може да получи до 20 години затвор, отбелязва Франс прес. 

Споделяне

Още по темата

Още от Европа