Лондон предупреди Москва да не играе дипломатически шахмат с хора

Джереми Хънт, сн. ЕПА/БГНЕС

Британският външен министър Джереми Хънт предупреди Москва, че Лондон няма да приеме хора да бъдат използвани за дипломатически шахмат, съобщи Франс прес.

Изказването на Хънт е във връзка със задържането от руските власти на обвинения в шпионаж американски и британски гражданин Пол Уилън.

"Изключително сме разтревожени за него и за семейството му", заяви Хънт пред Би Би Си и отбеляза, че Великобритания все още не е получила консулски достъп до Уилан, който е поискал помощ от британските власти.

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова потвърди днес, че Лондон е поискал консулски достъп до Пол Уилън, е британски поданик. Молбата за достъп се обработва, посочи Захарова, цитирана от ТАСС.

Адвокатът на Уилан съобщи вчера, че руското правосъдие е повдигнало срещу арестувания в Москва на 28 декември негов клиент обвинение в шпионаж.

Руската Федерална служба за сигурност твърди, че е арестувала Пол Уилън, докато е извършвал шпионска акция. Уилън отрича. Ако бъде признат за виновен, може да получи до 20 години затвор, отбелязва Франс прес. 

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Какво показва отмяната на карантини за VIP- персони в България?