Лондон преговаря с талибаните за безопасно извеждане на британци и афганистанци

Борис Джонсън

Великобритания е в преки преговори с талибаните за осигуряване на безопасен коридор за британските граждани и работилите за Великобритания афганистанци, които искат да напуснат Афганистан. Това съобщи британски правителствен говорител, цитиран от Ройтерс.

Специалният представител на премиера Борис Джонсън за прехода в Афганистан Саймън Гас е заминал за Доха да се срещне с представители на талибаните. Гас "провежда срещи с високопоставени представители на талибаните, за да подчертае значимостта на безопасното извеждане от Афганистан на британските граждани и на тези афганистанци, които са работили с нас през последните 20 години", се казва в съобщението на говорителя.

САЩ завършиха изтеглянето на силите си от Афганистан в понеделник, с което сложиха край на 20-годишната война, завършила със завръщането на талибаните на власт. Британската мисия завърши в събота, когато последният ѝ военен самолет напусна Кабул.

Британският премиер Борис Джонсън обеща топъл прием на хилядите афганистански бежанци, пристигнали в Обединеното кралство, предаде Франс прес.

Правителството обяви, че афганистанците, които бяха евакуирани в Обединеното кралство, ще имат безсрочно право на престой, което ще им позволи да работят и да поискат след време британско гражданство. Те ще имат безплатен достъп до здравни грижи, курсове по английски и университетски стипендии в рамките на правителствена програма, наречена "Топъл прием".

"Имаме огромен дълг към тези, които са работили с въоръжените сили в Афганистан. Твърдо съм решил да окажа на тях и на техните семейства подкрепата, от която имат нужда, за да започнат нов живот тук, в Обединеното кралство", заяви Джонсън в комюнике.

Страната евакуира над 15 000 души от Афганистан от 13 август, в това число над 8000 афганистанци, работили за Обединеното кралство като преводачи например. Правителството бе засипано с критики, тъй като не успя да евакуира всички желаещи. По оценки на министъра на отбраната Бен Уолъс в Афганистан са останали до 150 британски граждани и между 800 и 1400 афганистанци, имащи право да заминат за острова.

Споделяне

Още от Свят

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?