Лондон прекратява обучение на либийски военни след случаи на сексуално насилие

Британското министерство на отбраната съобщи, че е решило да прекрати предсрочно обучението на либийски войници, след като някои от тях се оказали замесени в сексуални посегателства.

Около 300 души от либийските въоръжени сили се обучават от юни във военна база в град Басингборн, Югоизточна Англия. Те са там по силата на споразумение с британското правителство за обучаване на общо до 2000 курсанти, за да се гарантира сигурността в Либия, отбелязва Би Би Си Нюз.

"По план обучението трябваше да трае до края на ноември, но се споразумяхме с либийското правителство да го прекратим по-рано", посочва в комюнике министерството, потвърждавайки информация от в. "Кембридж нюз". Войниците ще се върнат в Либия в следващите дни, уточнява министерството.

Трима войници са се явили вчера на предварително изслушване в съда. Двама от тях са признали, че са извършили две сексуални посегателства над жени. Третият е обвинен в три, но засега не се е признал за виновен, съобщи в. "Кембридж нюз". Други двама са обвинени в изнасилване на мъж и също ще бъдат съдени, допълва вестникът.

"Повечето от военните възприеха добре обучението въпреки политическата несигурност, която продължава да цари в Либия, но имаше проблеми с дисциплината", посочва министерството на отбраната.

Британското правителство ще продължи да подпомага Либия, но ще направи преоценка на обучението на либийските сили за сигурност и ще прецени дали подготовката на някои от тях във Великобритания е най-подходящият начин, подчертава министерството.

Петима либийски войници са поискали убежище със статут на бежанци във Великобритания по време на обучението си, съобщи Би Би Си.

Депутатът от района Андрю Лансли заяви, че в писмо до министерството на отбраната, е заявил, че е против приемането на други либийски войници в Басингборн.

Споделяне

Още от Свят