Лондон преминава към нов икономически модел при напускане на европазара

Лондон преминава към нов икономически модел при напускане на европазара

Лондон може да премине към нов икономически и данъчен модел, за да остане конкурентоспособен, ако Великобритания не получи искания достъп до общия европейския пазар, като в същото време поеме контрола върху имиграцията. Това заяви британският министър на финансите Филип Хамънд в интервю за германския седмичник "Велт ам зонтаг", цитирано световните медии в неделя.

Часове преди това британският вестник "Сън" съобщи,че се очаква британската министър-председателка Тереза Мей да подкрепи излизане от единния европейски пазар, Митническия съюз и юрисдикцията на Европейския съд в речта си пред парламента във вторник,.

С тънко завоалирана заплаха, че Великобритания може да използва корпоративните си данъци като средство за натиск в преговорите за излизането на Великобритания от ЕС след решението на страната за Брекзит, Хамънд изтъква в интервюто, че се надява държавата да запази европейския стил на икономиката си със съответните данъчни и регулаторни системи.

"Ако обаче бъдем принудени да направим нещо различно, ще трябва да станем нещо различно", посочи той в отговор на въпрос за намеренията на Великобритания да понижи корпоративния данък.

Два дни преди ключовата реч на министър-председателката Тереза Мей, в която тя трябва да представи във вторник плановете си за Брекзита, Хамънд изтъкна отново, че "посланието на референдума е, че трябва да контролираме нашата имиграционната политика", от което се подразбира, че става въпрос за "червена линия" за Лондон.

"Въпросът се отнася за свободата на пътуване, за да се дойде на работа, свободата на човек да се установи да живее и свободата да създаде предприятие", допълва той в интервюто.
Във Великобритания има "три милиона европейски мигранти, които работят" в страната и "имаме пълна заетост, следователно е ясно, че се нуждаем хората да идват и да работят в нашата икономика, за да може тя да продължи да функционира. Но трябва да имаме глобален контрол над това", подчертава финансовият министър.

На въпрос за вероятността Обединеното кралство да се превърне в данъчния рай на Европа, Хамънд действително предупреждава, че ако страната "няма никакъв достъп до европейския пазар", може "да промени икономическия си модел", за да си върне конкурентоспособността.

Британското правителство вече обяви намерението си до 2020 година да намали корпоративния данък до 17 на сто вместо сегашните 20 на сто, с което ще стане най-ниският сред страните от Г-20.

В интервюто Хамънд посочва също така, че след излизането на Великобритания от ЕС, което според него е вече неизбежна перспектива, 27-членният съюз ще еволюира към по-голяма политическа интеграция, за да се "запази успехът" на еврото - развитие, което Великобритания никога не е желала.

Лидерите на ЕС поставиха като условие за достъп на Великобритания до общия пазар свободното движение на хора. Мей настоява, че избирателите, подкрепили Брекзита, искат правителството да върне контрола над границите.

Според пресслужбата на правителството във вторник Мей ще призове Великобритания да се обедини и да подкрепи Брекзита, като сложи край на разделението между противници и привърженици на напускането на ЕС. Но според редица британски вестници, включително "Сън", "Сънди таймс" и "Сънди телеграф", тя ще обяви, че Великобритания ще напусне единния европейски пазар, митническия съюз и Европейския съд.

Приоритетите на Мей са да реши проблемите с миграцията, да установи контрол над държавните граници и да води търговски преговори с други страни. Всичко това ще стане възможно само ако Лондон напусне единния пазар на ЕС, отбелязва в. "Сън".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?