Лондон разследва теча на информация, довел до скандал със САЩ

Посланик Ким Дарък

Британското правителство започна разследване на изтичането на информация от паметни записки на посланика на страната във Вашингтон, в които той нарича администрацията на Тръмп ”неспособна, некомпетентна и нестабилна“.

В събота британският вестник "Дейли мейл" публикува откъси от конфиденциални съобщения на посланик Ким Дарък до британското външно министерство, в които той нарича правителството на Тръмп некомпетентно и безпомощно. В един от докладите се казвало: "Ние не смятаме наистина, че неговата администрация ще стане значително по-нормална, по-малко дисфункционална, по-малко непредвидима, по-малко разделена от разногласия между различни групи или по-малко несръчна и безпомощна в сферата на дипломацията".

Едновременно с това посланикът отбелязвал, че Тръмп може да победи на президентските избори през 2020 година.

Телевизия Си Ен Ен съобщи в събота, че истинноста на представените на "Дейли мейл" материали била потвърдена от британски официални представители.

Вчера британският външен министър Джереми Хънт заяви, че мнението на посланика на Великобритания в САЩ за правителството на президента Доналд Тръмп не съвпада с мнението на британското правителство.

Депутатът от Консервативната партия Том Тугенхат, който е председател на парламентарната комисия по външни работи, заяви, че отговорните за изтичането на информацията трябва да бъдат подведени под съдебна отговорност.

Той обаче защити Ким Дарък с аргумента, че работата на посланика е да представлява интересите на британския народ, а не ”чувствителността на Съединените щати“.

Лидерът на партията ”Брекзит“ Найджъл Фарадж критикува Ким Дарък за коментарите му и допълни, че ”той е напълно негоден за тази работа и колкото по-скоро бъде отзован, толкова по-добре“.

Според министъра на правосъдието Дейвид Гоук работата на посланиците е да дават "честен и неподправен съвет на страната си“. "Позорно е, че е изтекла информация, но ние очакване от нашите посланици да казват истината, такава каквато я виждат“, допълни Гоук.

Изтичането на поверителна кореспонденция на британския посланик в САЩ може да навреди на отношенията между двете страни, предупреди днес министърът на търговията Лиъм Фокс, който е на посещение във Вашингтон. Той добави, че ще поднесе извинения на дъщерята на президента Иванка Тръмп, с която ще се срещне.

"Ще се извиня за това, че или нашите чиновници, или политическата ни класа, не са били на висотата на очакванията - нашите или на САЩ - към поведението им, което в този конкретен случай е извънредна и недопустима грешка", каза министърът.

Подобно злонамерено изтичане на информация е непрофесионално, неетично и непатриотично и на практика може да навреди на тези отношения, а оттам и на интересите ни в областта на сигурността в по-широк план, каза Фокс пред Би Би Си.

Тръмп: Британският посланик в САЩ се справя зле със задълженията си

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че британският посланик в САЩ Ким Дарък се справя зле със своите задължения.

По думите на Тръмп, Дарък "не служи добре на Обединеното кралство". "Ние не сме фенове на този човек", заяви Тръмп пред журналисти в Мористаун, щата Ню Джърси, цитиран от телевизия "Фокс нюз". "Бих могъл да ви кажа някои неща за него, но няма да ви губя времето", добави президентът.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?