Лондон: Русия е най-голямата потенциална заплаха за сигурността

"Путин подкопава международните правила"

 Филип Хамънд

Русия представлява най-голямата потенциална заплаха за сигурността. Това заяви британският външен министър Филип Хамънд в реч пред Кралския институт на обединените родове войски.

Той обвини руския президент Владимир Путин, че нарушава правилата, които са позволили установяването на мир в Европа.

"Ние сме в позната територия за всеки, навършил 50 години. Агресивното поведение на Русия отново ни напомня, че тя има потенциала да се окаже най-голяма заплаха за нашата сигурност. Действията на президента Путин – незаконното анексиране на Крим и използването на руски войски за дестабилизирането на Източна Украйна - подриват из основи сигурността на суверенните нации в Източна Европа", посочи още Хамънд.

Той каза, че събирането на разузнавателни сведения за възможностите и намеренията на Русия остава важна част от работата на британските служби.

"Не е съвпадение, че повечето агенции отново наемат служители с руски език", подчерта той.

След разпадането на СССР Великобритания и западните съюзници се опитаха да работят с Кремъл и да вкарат Русия в основаната на правила международна система, припомни той.

Тези усилия обаче бяха пресечени след идването на Путин на власт през 1999 г.

"Сега сме изправени пред руски лидер, който не е склонен да участва в основаната на правила международна система, а по-скоро да я подкопава", допълни Хамънд.

Ръководителят на Форин офис се обяви за спиране на критиките срещу разузнавателните служби на кралството и за разширяване на правомощията им, за да могат да водят успешна битка с глобалните заплахи, съобщи ТАСС.

Пред влиятелния Кралски институт на обединените родове войски той подчерта, че трябва да се сложи черта на дискусиите в страната за баланса между следенето на интернет от държавните служби и правото на гражданите на личен живот.

Според него работата на специалните служби е жизнено важна за защитата на страната от тероризма.

Хамънд припомни, че в миналото разузнавателните служби се фокусираха върху "движени от идеологията експанзионистични държави", но сега се сблъскват с киберпрестъпност, екстремистки организации и терористи единаци.

Той коментира още,че хората, които действат като "апологети" на терористите, отчасти носят вина за техните действия.

Хамънд категорично отрече твърденията, че пропуски на британските разузнавателни служби са помогнали за превръщането на млади британци в джихадисти, предаде Асошиейтед прес.

Той направи коментара в отговор на твърдения на защитаващата мюсюлманите организация "Кейдж", че прекаленото внимание от страна на британските тайни служби е помогнало за радикализирането на лондончанина Мохамед Емуази, известен като Джон Джихадиста. (Организацията Кейдж е основана от бивш затворник в Гуантанамо с цел да работи срещу държавните практики, развити като част от т. нар. война срещу тероризма.)

Хамънд каза, че отговорността за терористичните актове е на онези, които ги извършват. Но голям дял от тази отговорност носят и онези, които оправдават действията им.

Шефът на Форин офис защити работата на британските разузнавателни служби, изтъквайки, че благодарение на тяхната самоотверженост и професионализъм е станало възможно разкриването и предотвратяването на сериозни заплахи за сигурността на кралството.

Британското разузнаване е критикувано, че е позволило на Джон Джихадиста да избяга в Сирия, макар че го е наблюдавало от години. Семействата на млади британци, присъединили се към редиците на джихадистите в Сирия, обвиняват разузнаването и полицията, че не са направили достатъчно да ги спрат.

Хамънд каза, че родителите, училището, социалните работници заедно с властите трябва да участват в усилията за предотвратяване на радикализацията на младежите.

Споделяне

Още от Свят