Лондон: Русия се провали в опита си да раздели Запада

Москва: Действията спрямо Русия се дирижират от НАТО чрез "дисциплина на тоягата"

Тереза Мей

Русия претърпя грандиозен провал в опитите си да внесе разкол сред съюзниците на Великобритания след нападението с нервнопаралитично вещество срещу бивш руски шпионин в английския град Солсбъри. Това заяви британският премиер Тереза Мей в реч пред Камарата на общините в Лондон, предаде Ройтерс.

"Ако целта на Кремъл е била да раздели и сплаши западния съюз, то нейните опити грандиозно се провалиха", каза тя, след като САЩ, Канада и близо 20 европейски страни обявиха, че гонят руски дипломати заради покушението срещу Сергей Скрипал и дъщеря му, за което Лондон обвинява Москва, а тя отрича.


Пред депутатите Мей съобщи, че потенциално над 130 човека са били изложени на въздействието на нервнопаралитичното вещество в Солсбъри.

 

Тя каза, че през последните десет години Русия е проучвала начините за пренасяне на бойното отровно вещество с вероятна цел покушение и припомни, че Москва прикрива употребата на химически оръжия в Сирия от режима на Башар ал Асад.

Говорител на Мей съобщи междувременно, че преди Европейския съвет през юни външните министри на страните от ЕС ще имат задачата да решат дали на Русия да бъдат наложени още санкции, предаде Ройтерс.

"Като суверенна европейска демокрация Обединеното кралство ще стои рамо до рамо с ЕС и НАТО, за да отразяваме тези заплахи заедно", цитира ДПА речта на Тереза Мей пред Камарата на общините.

 

Много правителства са отчаяни от поведението на Русия

 

Същевременно в интервю за Би Би Си британският външен министър Борис Джонсън каза, че координираните експулсирания на руски дипломати, за които бе съобщено вчера, са израз на отчаянието и разочарованието на много правителства от поведението на руската държава.

Великобритания и нейните съюзници не се карат с руския народ, с руската култура, а само с администрацията на президента Владимир Путин, каза Джонсън. Целта на тези глобални колективни действия е да се даде знак, че "са изкристализирали съмнения и страховете, свързани с действията на Кремъл по този случай", посочи Джонсън.

 

Русия е велика страна, но не е необходимо да бъде велика по този начин и днес светът казва на Русия, че вече му е омръзнало от "този тип поведение", от "тези безкрайни провокации", заяви британският външен министър.

 

По-късно пред британския парламент, той приветства "безпрецедентния и твърд международен отговор на безотговорния акт на Русия". "Смятам, че вчерашните събития може да се окажат повратен момент. Западният съюз взе решителни мерки, партньорите на Обединеното кралство се обединиха срещу безотговорната амбиция на Кремъл", добави министърът.

Великобритания вече изгони 23 руски дипломати в отговор на отравянето на бившия руския шпионин Сергей Скрипал, извършено според Лондон с нервнопаралитично вещество за военна употреба, разработено от Съветския съюз. Вчера и днес САЩ, Канада, Австралия и 20-ина европейски държави съобщиха, че в знак на солидарност с Лондон ще изгонят руски дипломати - общо над 110 души.

 

Москва: Действията се дирижират от НАТО чрез "дисциплина на тоягата"


Зад действията на Европейския съюз стои НАТО, който насажда в съюза дисциплина чрез насилие и възнамерява да демонизира Русия, заяви говорителката на руското външно министерство Мария Захарова.

Пред руската телевизия "Росия 1" Захарова каза, че в ЕС действа "дисциплина на тоягата". По думите ѝ Европейският съюз е "красива политическа надстройка", зад която стои "най-мощната машина на Северноатлантическия алианс". Според Захарова последните събития са "продължение на тази комплексна, дългосрочна програма за съвсем разюздана русофобия в действие".

В изявлението си говорителката съобщи, че "безусловно ще има отговор" на изгонването на руски дипломати, като за всяка страна ще бъдат предприети "съответстващи мерки". Тя поясни, че ако се съди по броя на обявените за персона нон грата руски дипломати, "няма никакви съмнения, че зад провокацията, устроена на територията на Великобритания (тоест покушението срещу Сергей Скрипал), стоят силни, мощни сили, които се намират в САЩ и Великобритания".

 

Решенията на редица западни държави да експулсират руски дипломати е резултат от колосален шантаж и натиск от страна на САЩ, заяви по-късно външният министър на Русия Сергей Лавров. "Очевидният извод е, че сме били прави, когато неколкократно подчертавахме колко малко самостоятелни страни са останали в съвремениня свят, в съвременна Европа. Когато молят ту един, ту двама дипломати да напуснат тази или онази страна, като при това ни шепнат на ухо извинения, със сигурност знаем, че това е резултат от колосален натиск, колосален шантаж, който е главният инструмент на Вашингтон на международната арена", каза Лавров в Узбекистан, където участва в международна конференция за Афганистан.

 

Не просто солидарност, а и ответна мярка за хибридната война

Решението на САЩ и ЕС да експулсират руски дипломати не е просто проява на солидарност с Великобритания, която обвинява Москва за извършеното в Солсбъри отравяне на бившия руски разузнавач Сергей Скрипал и дъщеря му, а и ответна мярка срещу използвания от руския президент Владимир Путин вариант на хибридна война, коментира британският в. "Гардиън".

 

Това показва колко много лидери и техните разузнавателни агенции е разгневила "сивата война". Техни граждани може да не са били отравяни, но имаше твърдения за намеса в техни избори, нападения срещу техни кибермрежи, а на резолюциите на ООН срещу използването на химически оръжия в Сирия беше налагано вето, отбелязва британското издание. Във всеки от тези случаи Русия отричаше да носи отговорност.

В този контекст, все още неясните събития в Солсбъри може да се окажат момента, в който западните държави са решили да отправят колективно предупреждение към Русия, че е дошъл краят на обичайния подход, добавя вестникът.

Британското външно министерство може да се поздрави - беше напълно възможно Еманюел Макрон, Ангела Меркел и Доналд Тръмп да вземат прагматичното решение да застанат на страната на руския лидер, а не на една повяхваща сила, която в момента се изтегля от ЕС.

 

Някои страни със силни енергийни връзки с Русия наистина настояха Путин да бъде разглеждан като невинен до доказване на противното и че не е необходимо да се предприемат мерки до окончателното заключение на Организацията за забрана на химическите оръжия - което би отнело седмици и месеци. Русия очакваше ЕС да се поддаде на стремежа към отлагане и случаят да се уталожи, показвайки Лондон като отслабен и изолиран, отбелязва в. "Гардиън", според който повратната точка е било съвместното изявление на САЩ, Германия, Франция и Великобритания на 15 март, с което беше заявено, че Москва е отговорна за аферата Скрипал.

 

Вероятно не е съвпадение, че разузнавателните служби на тези страни имат близки връзки - възможно е да е била обменена поверителна информация или да са се състояли дискусии за руските действия, подчертава британското издание.

Русия като цяло ще се утеши, че прогонването на дипломати е по-скоро символично, отколкото създаващо реални затруднения. Москва ще посочи страните от ЕС, които не предприеха действия, и ще се увери, че повечето дипломатически контакти ще продължат по обичайния начин. До една година ще бъдат назначени заместници на прогонените, а Световното първенство ще покаже друга, модерна страна на Русия и законите на политиката ще наложат на Запада да работи с нея.

 

В частни разговори представители на британското външно министерство признават, че прогонването на дипломати няма да принуди руския президент, който наскоро получи нов мандат, да се промени. Вместо това британската дипломация ще засили икономическия натиск над руските олигарси. Идните няколко месеца може да покажат колко тежка ще е цената, която Путин може да трябва да плати, пише в. "Гардиън".

Координирани мерки

 

Лидерите на ЕС са взели решението за координирани мерки срещу Русия на работната вечеря в четвъртък вечерта, а френският президент Еманюел Макрон е предложил всички да се върнат в своите страни и да обмислят да обявят прогонването на руски дипломати, което да бъде обявено в 3 часа следобед в понеделник, пише в. "Ню Йорк таймс", цитирайки анонимен високопоставен дипломат.

Обикновено ЕС не е модел на решителност, но прогонването на руски дипломати от целия континент беше драматичен и ясен жест. То беше съгласувано с подобни действия на САЩ, които прогониха 60 руски дипломати и показаха, че ще бъдат полагани по-големи усилия за наказване на Русия в случай на лошо поведение.

За много от по-малките страни това е първият случай, при който прогонват дори един руски дипломат, отбелязва Йън Бонд, бивш британски дипломат в Москва.

Русия винаги е труден въпрос за ЕС поради важната си роля като доставчик на енергийни суровини за Европа и липсата на единство сред лидерите на ЕС до каква степен да се конфронтират с Путин. Но отравянето на Скрипал премина границата и европейските представители не можеха да го пренебрегнат, особено отчитайки и руската намеса в Украйна, подчертава в. "Ню Йорк таймс".

Споделяне

Още по темата

Още от Европа