Лондон с мерки срещу европейски екстремисти, заминаващи за Сирия и Ирак

Британското правителство е разработило мерки срещу участието на европейски екстремисти в бойните действия в Сирия и Ирак на страната на групировката "Ислямска държава" (ИД). Това пише "Файненшъл таймс", цитиран от осведомителните агенции.

По данни на вестника премиерът Дейвид Камерън ще огласи съответния план в събота пред лидерите на ЕС в Брюксел.

Пакетът от мерки предвижда ЕС да приеме директива за събиране и размяна на данни за пътуващите с редовни полети за страни от Близкия изток и в обратна посока с цел издирване на терористи. Освен това Великобритания предлага на редица държави, по-специално на Турция, съдействие в инсталирането на модерни системи за сигурност в транспортните мрежи - най-нови устройства за проверка на багажа, откриване на експлозиви и др.

Обединеното кралство няма намерение "да участва във военна операция на САЩ" срещу бойците от ИД, подчертава изданието, опровергавайки твърдения на американски медии.

Британското външно министерство неведнъж е изтъквало, че въоръжените сили, включително бойната авиация, няма да участват във военни действия в Ирак. Засега Лондон предоставя на Вашингтон само "техническо и ограничено" съдействие в иракските операции - дозареждане на самолети във въздуха и снабдяване с данни от въздушното разузнаване. Освен това кралството редовно изпраща на иракчани хуманитарна помощ.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?