Лондон с план как да се избегне "твърдата" граница с Ирландия след Брекзит

Лондон с план как да се избегне "твърдата" граница с Ирландия след Брекзит

Британското правителство публикува в четвъртък резервния си план за уреждане на въпроса с ирландската граница след излизането на страната от Европейския съюз, в който се предвижда прилагане на митническите правила на ЕС до края на 2021 г., предадоха "Франс прес" и "Ройтерс", цитирани от БТА.

Оповестяването на плана идва в обстановка на напрежение в британското правителство по въпроса, тъй като поддръжниците на Брекзит без отстъпки се опасяват, че това решение ще се проточи във времето и ще обезсмисли Брекзит.

Сякаш в отговор на тревогите им в публикувания вчера документ се подчертава, че това резервно решение ще трябва да е ограничено във времето и ще трае докато не бъдат постигнати бъдещи договорености с ЕС, които според Лондон ще влязат в сила в края на 2021 г.

Тази дата надхвърля с една година вече договорения от Лондон преходен период за смекчаване на икономическите въздействия от Брекзит, който свършва през декември 2020 г. - 21 месеца след излизането на Великобритания от ЕС на 29 март 2019 г. През този период Великобритания ще остане извън общата търговска политика, тоест правителството ѝ ще може да сключва свои споразумения за свободна търговия с други страни. Уточнява се също, че резервният план важи за цяла Великобритания, а не само за Северна Ирландия.

Новият документ освен това допуска продължаващо влияние на Съда на ЕС върху британското законотворчество, което може да разгневи някои евроскептици в управляващата Консервативна партия. "Ако като част от бъдещото партньорство парламентът приеме закон, който е идентичен със съществуващ в ЕС закон, може да е разумно британските съдилища да проверят какви са съответните отсъждания на Европейския съд", се казва в документа.

Резервният вариант ще се използва само в случай, че не бъде одобрено никакво друго решение за избягване на връщането на физическа граница в Ирландия.

Главният преговарящ на ЕС по Брекзит Мишел Барние приветства в "Туитър" публикуването на предложението, като уточни, че то трябва да бъде проучено, за да се установи дали спазва целостта на общия пазар и митническия съюз, допълва БТА.

Според координатора на Европейския парламент за Брекзит обаче предложението очевидно е недостатъчно. "Един временен резервен план не е резервен план, освен ако окончателното споразумение не е идентично на резервния план", аргументира се той.

Демократичната юнионистка партия, ултраконсервативната северноирландска партия, която осигурява мнозинство на правителството на Тереза Мей в Камарата на общините, приветства предложението като напредък, който отразява ангажимента на премиера да зачита целостта на Обединеното кралство.

Според ирландската републиканска партия "Шин Фейн" обаче резервният план просто "удължава преходния период".

Министърът на външните работи на Република Ирландия Саймън Ковъни заяви, че страната му ще проучи предложението на британското правителство.

Ирландският въпрос е един от най-деликатните в преговорите по Брекзит заради опасенията от евентуално връщане на физическа граница между Северна Ирландия, която е част от Обединеното кралство и напуска ЕС, и Република Ирландия, която остава член на ЕС, отбелязва "Франс прес", цитирана от БТА.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят