Лондон санкционира 20 руснаци по "Магнитски". Кремъл готви отговор

Русия ще "отвърне на неприятелските санкции, които Великобритания обяви срещу 49 физически и юридически лица, в това число 25 руснаци", съобщи говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от Франс прес.

"Можем само да съжаляваме за тези неприятелски мерки. Принципът на реципрочност естествено ще бъде приложен", каза Песков.

Великобритания наложи санкции на 49 физически и юридически лица в рамките на нов механизъм за наказване на нарушенията на човешките права.

В черния списък на хора и организации, чиито активи във Великобритания се замразяват, има 25 руснаци, обвинени, че са замесени в смъртта на правозащитния адвокат Сергей Магнитски в затвора през 2009 г., както и 20 саудитци, заподозрени в участие в убийството на журналиста Джамал Хашоги през 2018 г. в Истанбул, съобщи британското министерство на външните работи.

Санкционираните физически лица освен това нямат право да влизат на територията на Великобритания.

Сред руснаците, включени в черния списък, са председателят на Следствения комитет Александър Бастрикин, заместник-генералният прокурор на Русия Виктор Грин и заместник-министърът на външните работи Алексей Аничин.

Останалите четирима санкционирани са двама високопоставени генерали от Мианма за организиране на системно насилие над мюсюлманското малцинство рохинги и две севернокорейски организации, замесени в "принудителен труд, изтезания и убийства в лагери в КНДР".

Британският външен министър Доминик Рааб каза в парламента, че тези санкции са "инструмент, който позволява да се накажат извършителите (на нарушения на човешки права), без да се засяга по-общо населението на дадена страна".

Рааб не изключи възможността в бъдеще режимът на санкции да се разшири и да обхване и замесени в корупция чуждестранни граждани, съобщи ТАСС.

Целта на санкциите е да бъде спряно "прането на кървави пари в" Обединеното кралство, каза той, цитиран от Ройтерс.

Досега Великобритания налагаше санкции като част от ЕС или под егидата на ООН. 

След като напусна ЕС през януари обаче, тя подготви своя версия на приетия в САЩ "Закон Магнитски", който позволява на властите да забраняват влизането в страната и да замразяват активите под нейна юрисдикция на нарушители на човешките права, отбелязва Асошиейтед прес.

Този механизъм позволява на Великобритания да налага самостоятелно санкции за нарушения на човешките права независимо от ЕС и ООН. Това става за първи път след излизането на страната от ЕС през януари, отбелязва Франс прес.

Този механизъм "ще позволи на Великобритания да работи независимо със съюзници като САЩ, Канада, Австралия и ЕС", уточни британското външно министерство.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?