Лондон се сближава икономически с Пекин след "Брекзит"

След напускането на ЕС островът ще привлича бизнеса с ниски данъци

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Великобритания вече е набелязала план от пет точки, с който ще привлича бизнеса, след като 52% от гражданите ѝ избраха страната да напусне ЕС. Основните мерки са привличане на инвестиции от Китай и ниски данъци.

Великобритания ще положи повече усилия за развиване на отношенията с Китай, заяви в интервю за "Файненшъл таймс" британският финансов министър Джордж Озбърн. Той възнамерява да оглави ново търговско посещение в азиатската мегаикономика по-късно тази година.

Гласуването за излизане на Великобритания от ЕС вероятно ще предефинира разрастващите се нейни отношения с Китай в областта на финансовите услуги.

Британският финансов министър планира още да понижи корпоративния данък до под 15% в опит да компенсира шока за инвеститорите от "Брекзит".

Озбърн каза, че иска да изгради "свръхконкурентна икономика" с ниски данъци за бизнеса и глобален фокус.

Новото намерение на Озбърн е точно обратното на това, което той заплашваше преди референдума – че ще вдигне данъците и ще реже разходи, за да попълни дупка в бюджета от около 30 млрд. лири след "Брекзит".

В момента корпоративният данък в страната е 20%. Намерението на министъра е да предложи на инвеститорите най-ниската ставка сред големите икономики.

За сравнение средната стойност на корпоративния данък в другите страни от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) е около 25% и по-нататъшно понижение може да се приеме негативно от други държави от ЕС.

Според ОИСР е малко вероятно корпоративният данък във Великобритания да бъде намален с толкова рязка стъпка, която, ако се случи, ще превърне страната в "икономика от типа данъчен рай", става ясно от вътрешна информационна бележка на организацията, цитирана от "Ройтерс".

Другите мерки в плана на Озбърн са подкрепа за банковото кредитиране, увеличаване на усилията за инвестиции в Северна Англия и поддържане на фискалната стабилност.

Озбърн вече призова централната банка на страната "Банк ъф Ингланд" да използва правомощията си, за да предотврати свиване на кредитирането.

По отношение на публичните финанси министърът обеща да поддържа консолидацията на бюджета.

Според Озбърн следващият премиер на Великобритания трябва да се стреми към максимален достъп до пазара на ЕС за британски стоки и финансови услуги, макар че според него това може да бъде затруднено от исканията на избирателите за ограничаване на миграцията от ЕС.

Споделяне

Още от Бизнес

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?