Лондон ще ограничи притока на хора от ЕС след успеха на ЮКИП

Британският премиер Дейвид Камерън подготвя нови, по-строги закони за ограничаване на притока на хора от Европейския съюз след доброто представяне на антиимгрантската партия ЮКИП на местните избори на Острова, съобщи БНР.

Планираните мерки целят да предотвратят идването в Обединеното кралство на граждани от по-бедните страни от ЕС, пише "Дейли телеграф”. Вестникът, който е сред най-авторитетните британски издания, се позовава на високопоставен правителствен източник.

Сред обсъжданите стъпки е нов закон, който би направил неизгодно наемането на евтина чуждестранна работна ръка. Работодателите, които не плащат минимална работна заплата, ще бъдат глобявани до 20 хиляди паунда за всеки нископлатен работник, вместо сегашните 5 хиляди.

Консервативната партия на Камерън обмисля и план за депортиране на европейски мигранти, които са били шест месеца на помощи за безработни и нямат реален шанс да си намерят препитание. Сред другите разисквани мерки е гражданитe на ЕС да бъдат накарани да чакат шест или повече месеца, преди да могат да кандидатстват за британски социални помощи, вместо сегашните три.

Предвижда се и броят на мигрантите от нови членки, като България, да бъде ограничаван чрез въвеждането на т.нар. "тест за богатство", който ще блокира идването им на Острова, докато икономическото положение в техните страни не се подобри.

Някои от тези предложения изискват промяна в европейските закони и едва ли ще получат одобрението на коалиционния партньор на Консервативната партия – либералдемократите, коментира "Дейли телеграф". Поради това се очаква само част от тях да бъдат обявени на 4-ти юни при откриването на новата сесия на парламента.

Плановете обаче са възприемани като опит да бъде ограничена растящата популярност на антиимигрантската ЮКИП, която е на път да отнеме все по-голяма част от електората на премиера Камерън.

Партията на Найджъл Фараж се нареди на трето място след лейбъристите и консерваторите на проведените преди дни местни избори и се очаква да се представи много добре и на вота за Европейски парламент.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Колко дълъг ще е животът на новото Народно събрание?