Лондон ще работи "конструктивно" за излизане от юрисдикцията на Европейския съд

Британският премиер Тереза Мей

Великобритания ще работи "конструктивно" с Европейския съюз за постигането на споразумение за ролята на Европейския съд, но правата на гражданите ще бъдат защитавани от съдилищата в кралството.

 

Това гласи цитиран от Ройтерс документ на британското правителство, очертаващ бъдещото партньорство със съюза след Брекзита в областта на правораздаването и решаването на спорове.

В документа Великобритания повтаря, че когато през март 2019 г. окончателно напусне ЕС, тя ще бъде извън "пряката юрисдикция" на Европейския съд. Що се отнася до гражданските права в документа се постановява: "Тези права и задължения ще се прилагат от съдилищата в Обединеното кралство и накрая от Върховния съд".

Относно решаването на спорни въпроси в търговски и икономически сделки британското правителство изброява няколко "съществуващи модела" за случаи, в които Европейският съд няма последната дума. Сред тях е създаването на съвместни комисии от спорещите страни, арбитражни комисии или клауза за мониторинг и доклади.

Лондон обаче заявява, че не желае стандартно споразумение и ще се опита да договори решаването на бъдещите спорове да изглежда като процедура на преговори, съобщи Ройтерс.

В интервю за "Скай нюз" британският премиер Тереза Мей заявява, че след Брекзита Обединеното кралство ще излезе от юрисдикцията на Европейския съд. Тя обяснява, че това решение на нейното правителство е в съответствие с основните тезиси на програмата за напускане на ЕС, изложена от нея в началото на годината пред дипломатическия корпус в Лондон.

Споделяне

Още от Европа

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?