Лондон ще удвои финансовата си помощ за Западните Балкани

Лондон ще удвои финансовата си помощ за Западните Балкани

Великобритания ще удвои помощта си за Западните Балкани до 80 милиона паунда и ще увеличи броя на служителите си по сигурността в региона в опит да спре групи на организираната престъпност, съобщи Ройтерс, като се позова на съобщение на британското правителство.

Новината идва в деня, в който в Лондон се провежда среща на върха на инициативата "Берлински процес". Тя цели потвърждаване на подкрепата за европейската перспектива на страните от Западните балкани.

На форума ще присъстват правителствени и държавни ръководители от Западните Балкани, както и европейски лидери, сред които германският канцлер Ангела Меркел. България е представена от премиера Бойко Борисов.

"Историята показва, че стабилен и сигурен регион на Западните Балкани означава по-стабилна и сигурна Европа". Това се казва в изявление на британският премиер Тереза Мей преди началото на конференцията.

Тя обяви пакет от мерки, които имат за "цел да подпомогнат процъфтяването на Западните Балкани за сметка на подобряване на колективната сигурност и повишаването на икономическата стабилност в региона", е посочено още в съобщението от "Даунинг Стрийт" 10.

Новият пакет предвижда увеличаването на отпусканата от Великобритания финансова помощ с 95% от 41 милиона паунда през 2018 - 2019 г. до 80 милиона през 2020 - 2021 г.

По-рано Великобритания обяви, че отпуска 10 милиона паунда за обучение на младежи от Западните Балкани на компютърна грамотност и цифрови технологии и още 1 милион паунда за преодоляване на последиците от конфликтите.

Споделяне

Още от Балкани