Лондон щял да предложи процесът срещу Луговой да е в трета страна

Лондон щял да предложи процесът срещу Луговой да е в трета страна

Властите на Великобритания са разработили компромисен вариант за съдебния процес срещу Андрей Луговой, който е главният заподозрян в убийството на бившия КГБ-офицер Александър Литвиненко, пише вестник "Сънди таймс", цитиран от руските агенции в неделя. Предложението на Лондон към Москва щяла да бъде процесът да се състои в трета, неутрална страна.

Информацията обаче бе определена като спекулация по-късно от офиса на британския премиер Тони Блеър. 

Скотланд Ярд вече отправи искане за екстрадацията на Луговвой, но руските власти отказаха, защото съгласно конституцията на страната руски граждани не могат да бъдат предавани на чужда държава заради извършено на нейна територия престъпление. Вместо да предаде Луговой, руската прокуратура предложи процесът срещу него да се състои в родината му, ако руската прокуратура сметне за обосновани обвиненията срещу него. Такова решение обаче не устройва Великобритания.

Освен съд в трета страна, британските власти обмисляли и задочен процес срещу бизнесмена Луговой, който също е бивш служител на сегашната руска Федерална служба за сигурност, наследила КГБ, пише "Сънди таймс".

Луговой е един от последните хора, с които Литвиненко се е срещнал, преди да постъпи в болница в Лондон в началоно на ноември миналата година, където по-късно почина след отравяне в радиоактивния полоний 210.

Говорител на  британския премиер не отрекъл, че се разглежда вариантът за процес в трета държава. На този стадий все още очакваме официален отговор от Русия, казал той, цитиран от ИТАР-ТАСС.

В неделя от "Даунинг стрийт" 10 заявиха, че "продължава да се часа отговорът от страна на руските власти на искането за екстрадация на Луговой и разговорите за нещо друго на този етап се явяват спекулации".

От руската Генерална прокуратура са отказали да коментират възможността за съд над Лугововй в трета страна, предаде Интерфакс 

Самият Луговой отрича да има нещо общо със смъртта на Литвиненко и след като му бяха отправени обвиненията от страна на Лондон, той обяви, че интерес от убийството на бившия руски шпионин има руският бизнесмен Борис Березовски, който също живее в британската столица и с когото Литвиненко е работил.

Споделяне

Още от Свят