Лондон смята да иска екстрадация на Луговой заради смъртта на Литвиненко

Лондон смята да иска екстрадация на Луговой заради смъртта на Литвиненко

Андрей Луговой, основният заподозрян в британското разследване за убийството на Александър Литвиненко, се изсмял като чул съобщението, че Лондон може да поиска скоро неговото екстрадиране.

По този повод източник от руската генерална прокуратура е заявил пред Интерфакс, че бившият офицер от КГБ Андрей Луговой няма да бъде предаден на Великобритания, а при необходимост може да бъде предаден на руското правосъдие. Ако от Лондон постъпи искане за екстрадиция на Луговой, отговорът ще бъде такъв: руската конституция забранява предаването на наши граждани. Руското законодателство предвижда привличане на гражданин на Руската федерация под отговорност за углавно престъпление, извършено извън страната, в случай на доказателства за неговата вина”, е казал представителят на прокуратурата, цитиран от Интерфакс.

Самият Луговой коментира пред Ройтерс:”Можете да напишете, че когато Луговой прочете статията на “Гардиан” за своята екстрадиция, той се изсмя на глас”.

Литвиненко почина на 23 ноември в Лондон след като е бил отровен с радиоактивния изотоп полоний -210.

Луговой винаги е отричал да има нещо общо с убийството на Литвиненко. В петък той отказа да коментира възможността за екстрадирането му във Великобритания или евентуалната му размяна с базирания в Лондон руски изгнаник Борис Березовски, който е сред водещите опоненти на президента Владимир Путин.

Луговой каза, че е в отпуск и си почива. Миналия месец той прекара известно време в московска болница, където вероятно е бил изследван за радиоактивно заразяване.  

Приемането му в болница съвпадна с пристигането на британски детективи в руската столица, за да разследват убийството на Литвиненко.

Екипът на Скотланд Ярд, обаче, е успял да се срещне с него само два пъти, като руски представители са го разпитвали от тяхно име.

Андрей Луговой и Дмитри Ковтун са в центъра на британското разследване, защото са се срещали с Литвиненко в лондонски хотел на 1 ноември – денят, в който той най-вероятно е бил отровен с полоний-210.

Осем служители в хотела и един гост са били натровени с полоний.

От Скотланд Ярд отказаха коментар на съобщението в “Гардиан”, че се готви искане за екстрадиция на Луговой.

От руската генерална прокуратура са определили като невъзможна и евентуална сделка за предаването на Луговой срещу олигарха Березовски.

Британското правосъдие обаче също изключва подобна мярка, тъй като смята, че мотивите за екстрадицията на руския олигарх са политически и не може да се очаква, че съдебният процес в Русия срещу него да бъде справедлив, пише “Гардиан”.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят