Лондон спира помощите за бежанци от новите страни - членки на ЕС

Британското министерство на вътрешните работи заяви, че от събота прекратява помощите за 2 500 търсещи политическо убежище и ги посъветва да се приберат по домовете си, тъй като са граждани на новите страни-членки на Европейския съюз. Агенции за бежанците вече предупредиха, че ще настъпи хаос по общините и много от хора могат просто да останат на улицата, предаде Би Би Си.

Мейв Шерлок, изпълнителен директор на Съвета за бежанците, заяви: "Проблемът на тези хора е, че те кандидатстват за политическо убежище месеци наред и дори години, но случаите им още не са разгледани, така че им е осигурен елементарен подслон. Сега като се събудят на следващия ден като членове на Европейския съюз, те ще бъдат свободни, но ще загубят изведнъж жилището си и приходите си. Не може за един ден човек да си намери работа, жилище и пари да си плаща наема."

Повечето търсещи политическо убежище са настанени из цялата страна в рамките на специална национална програма, докато трае разглеждането на техните случаи. Най-засегнати от решението са представители на ромските малцинства, дошли с големите си семейства от Чешката република, Унгария, Словакия и Полша с твърдения, че са преследвани в страните им.

Външното министерство на Великобритания се обърна в петък към тези лица с настоятелна молба да си съберат багажа и да опразнят предоставените им временни жилища, след което или да си намерят работа, или да се върнат в родината.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?