Лондон стана твърде скъп за руснаците

Понижението на рублата и петрола забележително намалило покупателните възможности на руските милионери

Снимка: Дойче веле

Консултантската агенция Hamptons International, специализирана в услуги в областта на недвижимите имоти, отчита смяна в настроенията на руснаците, купуващи недвижимости в Лондон. Те са започнали да купуват забележително по-малко в аристократичните райони на британската столица. В други добри квартали, които са значително по-евтини, продажбите се увеличават.

В началото октомври 2015 г. средната цена на недвижимата собственост в Англия и Уелс е нараснала до рекордните за последните пет години равнища от 296.5 хил. паунда. Цените продължават да растат благодарение на устойчивото търсене от страна на нови купувачи, които за пръв път купуват недвижим имот в Англия и Уелс. Клиентите предпочитат стандартни къщи или домове с две спални, поради което цените на този тип жилища са нараснали с 9.6%.

По данни за 2015 г. руските граждани са били само 1% от всички купувачи на недвижими имоти в престижни лондонски квартали като Кенсингтън и Челси, докато през 2014 г. са били 6 процента. Сега руснаците сериозно се интересуват от недвижимости в райони "втора категория" като Пимлико или Клепъм, които по-рано са игнорирали като твърде обикновени, макар самите англичани да ги приемат като признак за достижения и успех. Ако през 2014 г. руските купувачи в тези квартали са били около 2 процента, то през 2015 г. вече са 11 на сто.

Hamptons International отдава това не само на обстоятелството, че руснаците са купили всичко, което са искали в Уестенд и сега се насочват към други райони на Лондон, колкото с икономическото положение на самите купувачи, свързано с въведените санкции, ниските цени на петрола и понижението на курса на рублата към британския паунд. Последното обстоятелство според Hamptons International е особено важно. Понижението на курса на рублата към паунда се оказа бързо и дълбоко. То доведе до това, че за руснаците недвижимата собственост във Великобритания сега се оказва два пъти по-скъпа, отколкото в началото на 2014 г., посочва представител на Hamptons International, цитиран от в. "Таймс".

През миналата година руснаците са започнали да купуват по-малко недвижима собственост и в Испания, като покупките са намалели с 43% в сравнение с 2014 г. Анализаторите свързват това с проблемите на руската икономика и сриването на рублата. Като цяло продажбите на испанска недвижима собственост на чужденци растат. През 2015 г. ръстът е 11%, а с 42% е нараснало търсенето на испански недвижими имоти сред британците.

Споделяне

Още от Бизнес

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?